Home Vincent's Column Verkoeling en Inspiratie door Vista?

0 3917

Wat doet een mens om deze hitte te overleven?  De beste gadget die ik gebruik is een low tech zwembad wat zorgt voor een enorme temperatuur dalingen een relaxed gevoel. Dankzij de Chinese uurlonen van zo’n 68 cent per uur kost zo’n zwembad hier in de BTW 99 euro en dan heb je een bad van bijna 3.5 meter wat in 10 minuten in je tuin staat.

En dankzij dat zwembad heb ik ook zin  eens een aantal nieuwe technologische ontwikkelingen wat beter te bekijken. Op mijn tech todo lijst stond vista van microsoft die inmiddels miljarden en 5 jaar heeft besteed aan de beste en meest uitgebreide versie van Windows ever.  Ik had er echter helemaal geen zin wat al een veeg teken is. Vista voelde gewoon als een gigantisch project en niet als iets interessants en fascinerend.

Wat wil ik van een nieuw Windows operating systeem? Allereerst snelheid, snelheid, snelheid. Als je Windows XP installeert is het lekker snel maar 3 maanden later is zelfs de nieuwste Dell Duo core snelheids duivel weer veel te traag. Op de 2e plaats wil ik stabiliteit en  toch gewoon alle programma’s gebruiken die me nuttig lijken en dan niet de hele tijd  hoeven te rebooten of problemen repareren van virusscanners, spyware of spam. Als 3e zou ik graag een compleet systeem willen hebben. Ik moet bij elke nieuwe computer minimaal 10 programmatjes installeren om het geheel dragelijk te maken wat varieert van een pfd viewer, een foto organisatie programmaatje zoals acdsee, een wachtwoord onthouder zoals roboform, mediaplayers zoals real en divx  en misschien een podcast programma zoals itunes. Als het dan nog een beetje makkelijker te bedienen is met wat betere foutmeldingen dan ben ik helemaal dankbaar.

Windows Vista gaat dit volgens microsoft allemaal leveren + 2700 andere features.  Het is zoveel dat je er bijna ontmoedigd van wordt. 10 leuke dingen zijn spannend, 100 ook nog wel maar 2700? Maar goed, de praktijk.

Ik heb Vista beta2 uiteindelijk draaiend gekregen op mijn acer laptop van 1.5 jaar oud. Als je het opstart ziet het er echt cute uit. Het mooist is de alt tab knop die je gebruikt om tussen programma’s te switchen. Je loopt door alle applicaties heen en de thumbnails zijn een preview van het programma geworden  wat erg handig is.  De Windows TAB key is een echte aha erlebnis. Je krijgt een prachtige 3D blik van alle programma’s die op je PC draaien. Zoeken zit in de start knop ingebouwd dus als je veel applicaties en data hebt kun je ze makkelijk terugvinden dus google krijgt zware concurrentie.

Vista is gemaakt om veilig te zijn. Maar daarom vraagt het je voor elke kleine beslissing, als je bijvoorbeeld een wireless netwerk als default wil kiezen of jij het echt wel bent. Je gaat dan in superuser mode en dat blijkt erg vervelend en traag.

Verder blijkt dat er allerlei drivers natuurlijk nog niet klaar zijn. Vista moet een prachtige resume mode hebben. Het apparaat gaat binnen 1 seconden uit en binnen 3 seconden weer aan zonder dat je alles hoeft op te starten. Werkt helaas nog niet. Het batterijen leven blijkt minder dan bij XP en het systeem voelt toch echt langzaam aan. Mijn wifi werkt nog volstrekt onbetrouwbaar en de betere foutmeldingen zijn nog steeds nutteloos.

Ik heb mijn best gedaan om enthousiast te worden maar dat valt me erg moeilijk. Misschien is het de bèta versie en is het werkelijke vista fantastisch maar ik betwijfel het. Ik heb na een tijdje ermee werken het gevoel dat Windows Vista niet sneller is, niet echt makkelijker, veel dingen heeft die ik niet nodig heb en te weinig waar ik enthousiast over ben. Het zal wel veiliger zijn maar wel door mij te pas en te onpas alles te vragen. U hoeft het denk ik niet te installeren op uw huidige computer, is ook erg duur, maar je krijgt het gewoon als je een nieuwe computer koopt. Da’s het mooie van het microsoft wereldje, u komt toch wel. Maar Vista heeft mijn high tech vakantie in ieder geval niet echt opgeleukt.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel