Home Vincent's Column Eindelijk weer innovatie met office 2007

0 3731

De afgelopen maanden kon iedereen de nieuwe versie van Office 2007 downloaden. Dat werd maar liefst 3 miljoen keer gedaan, veel voor een bèta versie. Office was eigenlijk een oninteressant product geworden. Je kon volgens de gevestigde mening niet meer iets verbeteren aan een wordprocessor, een spreadsheet, een email programma en presentatie programma en daardoor was er meer aandacht voor bv de gratis versies waar je niet 400 euro voor hoefde te betalen zoals openoffice.

Maar met office 2007 komt er weer leven in de brouwerij. Dit is geen lamme kleine verbetering. Microsoft heeft de manier van werken in Word, Excel en PowerPoint compleet omgegooid. Iedereen die het kent zal even met zijn ogen zitten te knipperen en zich af vragen waar alle bekende commando’s zitten. Weg zijn de menu’s en knoppenbalken die bij word bijvoorbeeld 1500 commando’s bevatten en waarvan de meeste mensen er ongeveer 25 gebruikten. Ze waren zo verwarrend dat je nooit iets nieuws probeerde of kon vinden als je al wist wat je wilde.

Nu probeert office 2007 te begrijpen wat je wil doen en laat alleen maar de opties zien die relevant zijn voor waar je mee bezig bent. Daardoor kun je makkelijk iets vinden en ook iets nieuws uitproberen. Aardig concept maar tot nu toe als microsoft mij probeerde te helpen werd ik alleen maar geïrriteerd omdat ze het gewoon niet snapte.

Office 2007 lijkt daar wel in te slagen. Met word gebruik ik opeens allerlei dingen zoals styles, tabellen, conver pages, plaatjes, prachtige process schema’s smart art genoemd die vaak al in word zaten maar die je niet kon vinden. PowerPoint heeft allerlei nieuwe grafieken en styles die je van te voren kunt uitproberen voordat je ze toepast, een principe wat in heel office doorgevoerd wordt waardoor je weer makkelijk dingen probeert. Prettig is dat je alle office document direct kunt bewaren in pdf.

(zie hier deze kolom opgemaakt in word 2007 of teruggeconverteerd an word 2007 naar .doc)

Outlook heeft die nieuwe interface merkwaardig genoeg veel minder toegepast maar heeft wel een paar hele nuttige zaken. Je kunt direct een attachement previewen zonder een programma zoals word te openen, zoeken in email of agenda is lekker snel wat echt nodig was, ik kan mijn agenda naar een willekeurig iemand sturen met meer of minder details zodat afspraken maken makkelijker wordt.

Voor mij is de koppeling tussen op te volgen mail, mijn todo lijst en deze taken plaatsen in mijn agenda het belangrijkste. Afspraken maken met mezelf om dingen echt te doen is nu veel eenvoudiger geintegreerder. Nu nog de discipline vinden om mij te houden aan de afspraken met mezelf. Dat blijft een probleem maar de techniek help een beetje.

Verder is RSS lezen geintegreerd, Rss nooit van gehoord? Moet u toch een keer aan beginnen. En wat denk je van een gepersonaliseerder email sturen naar een groep? Kon niet in vorige versies zonder extra software te kopen zoals perfectview maar is nu geintegreerd.

Dan komt er nog iets wat Office Live heet. Dat zijn geen online versies van Office maar aanvullende diensten. In de USA krijg je als bedrijf gratis van microsoft je eigen domein naam, een website , email en nog veel meer, dit alles betaald door reclame. Als ze dat in nederland gaan doen kunnen we nog wat verwachten.

Om makkelijk als team samen te werken aan documenten moet een bedrijf helaas een sharepoint server installeren hebben wat weingen hebben en dan werkt het nog enkel binnen het bedrijf. Dit is niet meer van deze tijd want elk project is tegenwoordig een combinatie van mensen uit verschillende companies dus daarom heeft Microsoft het product Groove gekocht van Ray Ozzie waarmee je echt in teams kan werken. Ray Ozzie is de nieuwe software architect die bill gates heeft opgevolgd, Dit product Groove is echter niet echt geintegreeerd in Office 2007 en je moet er toch weer een aparte server voor aanschaffen dus dat zal niet direct storm lopen.

Office 2007 is echt anders, en beter. Je moet er wel even voor gaan zitten om er aan te wennen maar daarna werkt het echt sneller.

Dat zal voor de meeste bedrijven wel een behoorlijke drempel zijn want ICT afdelingen houden niet van veranderingen die veel vragen oproepen.

Maar de marktleider voelt de hete adem van nieuwkomers als Google in zijn nek en is eindelijk weer stevig aan het innoveren.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel