Home Bedrijven en personen Dankjewel Maurice de Hond voor je oproep om onze spelling te versimpelen

Dankjewel Maurice de Hond voor je oproep om onze spelling te versimpelen

Maurice de Hond schreef deze week dit stuk in de Volkskrant waarin hij een eenvoudige spellingshervorming voorstelde. Ook schoof hij aan bij Pauw om dit verder uit te leggen. Columnisten van de Volkskrant, Youp van ’t Hek en vele anderen gingen helemaal los op zijn voorstel. Helaas reageerde niemand inhoudelijk op zijn argumenten. Maurice schreef hierover het volgende:

‘Alsof ik bij een PVV-bijeenkomst heb gezegd dat ik Zwarte Piet wil afschaffen’

Onderaan het artikel staat ook een ingezonden brief van hoogleraar aan de UvA Han van der Maas die de Volkskrant niet wilde plaatsen. Hij gaat wél in op de argumenten van Maurice. 2.5 miljoen mensen gaan door het leven als laaggeletterden, ook hoogopgeleiden, en de hoogleraar maakt korte metten met de non-reacties in de kranten en roept ook op om onze spelling minder elitair te maken.

Mijn reactie op het voorstel van Maurice de Hond

Ik ben zelf erg blij dat Maurice de Hond voorstellen doet om de idiote spellingsregels van de Nederlandse taal te versimpelen.
Hij kan erg goed, en foutloos schrijven, ik niet. Mensen die goed kunnen schrijven maakten duizenden keren grapjes om mijn D en T fouten.
Daardoor wilde ik nooit boeken en columns schrijven en ben ik uiteindelijk trendwatcher/ public speaker geworden.
De intolerantie en de elitaire neiging om mensen die de regels niet goed beheersen voor dom uit te maken heeft mij heel vaak gekwetst en ik had een dikke huid. Gelukkig helpt software om mijn fouten te verminderen maar beter zou het zijn het probleem bij de wortel aan te pakken.
Dank je wel Maurice! En Volkskrant, laat eens wat mensen aan het woord zoals ik of de UvA hoogleraar die een ingezonden brief schreef en Taalzee.nl heeft gemaakt.

Vincent Everts
Trendwatcher en spelling-challenged

Reageren kan op Facebook

1 REACTIE

  1. Dingen versimpelen is toch eigenlijk altijd voor iedereen beter?
    Dan kunnen we onze schooltijd besteden aan andere (nuttigere) dingen.

    We hebben slechts zo’n 42.339.780 minuten in ons leven. Als we daar zo veel mogelijk uit willen halen moeten we inderdaad, zoals Maurice ook zegt, keuzes maken over wat we niet meer doen. Dingen die niet relevant meer zijn moeten we versimpelen.

    In dit geval gaat het over spelling, maar eigenlijk gaat dat principe op voor alles in het leven. We hebben niet onbeperkt de tijd, dus we kunnen ook niet ongelimiteerd zaken blijven toevoegen zonder “nee” te zeggen tegen iets anders.

Reageer op dit artikel