Home Vincent's Column Werk stress tijdens vakantie door Digitale spullen

0 2800

Wat doet een modern mens tijdens vakantie? Het viel mij op dat dit jaar veel mensen in mijn omgeving me enthousiast vertellen dat ze zich helemaal gaan afsluiten. Ze stoppen een business rule in hun email programma die elke interruptie email pareert maken met de opmerking, ‘ ik ben op vakantie, don’t bother me tenzij het super urgent is’. Dat ze verder hun laptop vooral thuislaten, de blackberry niet meer opladen en gewoon niet meer beschikbaar zijn voor alle projecten en werk trouble punt uit. Even weg van de hectiek van de informatie overload van 100 mailtjes per dag en hijgerige deadlines.
Blijkt helemaal niet waar te zijn want de meeste mensen die ik bel of mail reageren uiteindelijk toch. Eerst krijg je dus een mailtje, ‘ik ben op vakantie’ maar een paar uur later toch antwoord.

Het blijkt ook uit de maandelijkse ICT barometer van Ernst en Young dat 70% van de hoog opgeleide Nederlanders gewoon de vinger stevig aan de pols houden. Is een soort drug denk ik. Tweederde is bereikbaar per vaste telefoon, 40% neemt zijn zakelijke mobiele telefoon mee en maar liefst 70% leest zijn email tijdens de vakantie, 10% meer dan vorig jaar. Het is natuurlijk ook moeilijk met de Internet cafés, het draadloze Internet, via email op je mobiele telefoon de werkwereld te ontsnappen. 20% wordt echt gestressed van het werk wat hun achtervolgt maar 27% wordt aan de andere kant helemaal ongedurig als ze niet weten wat er in hun backyard allemaal gebeurd.

Voor mij duurt het dik een week om die gewoonte van checking in de office af te leren, de 2e week ben je dan echt relaxt maar dan begint het  zogenaamde verheugen op de terugkeer in de samenleving met alle todo’s en spannende deadlines waar ik in ieder geval helemaal geen zin heb en vooral alle emails die je weer af moet gaan dus dan pak je toch af en toe een uurtje om alles weer eens na te lopen. En dan ben je dus weer hooked. Big mistake.

Vroeger, het leven voor draadloos Internet en blackberry, kwam ik nog wel eens terug en had dan 400 mailtjes in mijn mailbox, nu zouden dat er minimaal 2000 zijn, en dan was je met een paar uurtjes door alles heen. De meeste mailtjes zijn helemaal niet meer dringend en alle problemen hebben zich opgelost. Dat geeft een ontnuchterende kijk op je werk. Net zoals reclame is minimaal 50% van mijn werk volstrekt nutteloos. Dat kan ik vaak na zo’n vakantie heel scherp zien maar in het heetst van strijd is het allemaal niet zo duidelijk.

Als je in een klein bedrijf werkt ben je helemaal de lul. 84% werkt wel eens tijdens de vakantie. Bij de overheid is het ongeveer de helft, net zo als bij grote bedrijven. In de zakelijke dienstverlening neemt een derde de laptop mee dus die sector is kampioen in bereikbaarheid.
Natuurlijk zijn er andere digitale instrumenten die onmisbaar zijn. Bijna 90% heeft nu een digitale camera en een derde kan niet meer zonder tomtom of iets gelijksoortig. Sinds ik mijn tomtom overal mee naar toe neem is de ruzie over het navigeren zo sterk verminderd dat dit een must is geworden. 10% houdt de kinderen stil achter in de auto met een portable dvd speler maar Ik gebruik mijn Ipod video om films te kijken en podcasts te beluisteren.

Maar goed, ik had een vroege vakantie en aangezien ik een baby heb van 6 maanden bestaat veel van de activiteiten uit oppassen of naar weinig spannende plaatsen gaan. Dus ik heb een stuk van de vakantie gebruikt om eens iets fascinerend te onderzoeken. De nieuwe versie van Microsoft Office en Vista. Dat had ik beter niet kunnen doen natuurlijk maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan maar en ik zal mijn conclusies over deze gigantische update bom eens in een volgende kolom beschrijven. Ik ben weer helemaal uitgerust maar wil eigenlijk morgen weer op vakantie.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel