Home Vincent's Column Ondernemers wordt het nu echt tijd voor Twente?

0 3000

Gisteren een dag naar het congres ‘ICT in business’  in Hengelo geweest. Ik weet niet wat u ervan vindt maar ik hoor de laatste tijd zo vaak dat het ‘Ondernemers het is tijd voor twente’ dat ik me onbewust toch afvroeg wat daar nu allemaal gebeurd. 

Ik weet dat mijn baas Roel Pieper elke vrijdag ochtend rond 6.00 s’ochtends wegrijdt uit Bloemendaal om op de universiteit Twente een fatsoenlijk werkdag als E-commerce professor te kunnen maken en ik heb me wel eens afgevraagd hoe ze hem zo gek hebben kunnen krijgen.Aangekomen eerst bij de Universiteit twente was ik blij verrast dat je overal op de campus supersnel draadloze verbinding met het Internet kon krijgen. Hetzelfde netwerkkaartje wat ik gebruik in ons kantoor en thuis werkt daar ook hetgeen ik een goede basisvoorziening voor studenten en medewerkers vindt.

Behalve draadloos internet is er voor de studenten in de flats ook grote hoeveelheid bandbreedte beschikbaar van 100mbit. Een webmaster verzuchte dat er in de campus van universiteit twente meer data wordt verplaatst dan de hele Napster servers en DVD kwaliteit speelfilms worden daar ook voorduren gedownload.

Verder lopen 8000 studenten rond met een Siemens Wap telefoon waarvan ze gratis gebruik kunnen maken door een speciaal GSM  research netwerk. Hiermee worden de meest onvoorstelbare diensten gecreerd door bedrijven en studenten voor studenten.

Eriscsson heeft verder in twente verder Bluetooth ontwikkeld, een nieuwe wereldwijde standaard om op korte afstand kabel overbodig te maken, Lucent doet er research naar draadloze netwerken en CMG heeft er een grote mobiel onderzoeksclub zitten.

Bedrijven kunnen verder via het www.introweb.com voor 500,- per maand een 11 megabit draadloze connectie krijgen. 

Roel Pieper gaf tijdens het congres een toelichting van M-Port, een test platform van zakelijke/academische samenwerking om met behulp van deze goede universitaire infrastruur nieuwe zakelijke mobiele diensten te creeren en deze uit te testen met grote groepen studenten en bedrijven. Naast alle technische bedrijven doen ook  bedrijven als schiphol, ABN en het havenbedrijf Rotterdam mee.

Volgens Pieper gaan ondanks de crashes van Nasdaq de snelle technologische ontwikkelingen in het bedrijfsleven gewoon door. Alle bedrijfsprocessen gaan naar het vaste en mobiele internet. Nederland ontwikkeld meestal geen basis technologie maar is een goede gebruiker hiervan in bedrijven.

Ik moet zeggen dat Twente voor mij een goede case maakte om als mobiel centrum te worden gezien maar ik bleef het een geweldig eind rijden vinden!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel