Home Vincent's Column Weg met de bandjes:hard disk camera's

0 4476

Ik heb mijn leven lang al een hekel gehad aan bandjes. Ik was blij dat de muziek tapes verdwenen door de CD en werd nog enthousiaster toen Mp3 en internet mijn vrijheid vergrootte. Het gebruik van video recorder banden heb ik altijd een ramp gevonden. Ik kreeg het nooit voor elkaar krijgen om die ene geweldige uitzending te nemen op een leeg stuk en de banden als archief zijn groot en onhandig en bekijk ik nooit meer. De video recorder werd eigenlijk alleen gebruikt om films af te spelen net zoals DVD eigenlijk en ik zal de dag zal prijzen als hoge kwaliteit video uit het internet komt stromen.
Er is echter nog 1 plek waar die rot bandjes nog veel gebruikt worden en dat is bij video camera’s. Volgens het CBS heeft 26% van de gezinneneen video camera die overwegend worden aangeschaft om kinderen, vakanties, huwelijken en een paar speciale gelegenheden op te nemen. De camera’s zijn tegenwoordig goedkoop en van fantastische kwaliteit dus daar ligt het niet aan. . Het rendement van die vele uren waar vaders trouw die camera meesjouwen is volgens mij ontzettend laag want 95% van de bandjes blijft op grote stapels liggen wachtend op tijd om er iets mee te doen. Enerzijds komt dat omdat filmen zoveel moeilijker is als het maken van foto’s. Anderzijds dat eerst 95% moet worden weggegooid voordat een filmpje is om aan te zien en het bewerken van video was een tijdsintensieve gelegenheid.

Gelukkig zijn er een paar positieve ontwikkelingen. De PC is de laatste jaren prima geschikt om video te bewerken. Er zit standaard windows movie maker op wat prima werkt om een simpel filmpje bij elkaar te plakken en programma’s als pinnacle studio10 of magix videozijn voor minder dan 100 euro aan te schaffen en voor iedereen met een klein beetje enthousiasme en geduld te bedienen. Je kunt vervolgens er makkelijk een van DVD branden en het in kleine kring distribueren.

Maar ja, die bandjes, voordat je de scènes hebt gevonden die je in de computer wil laden was je eindeloos heen en weer aan het spoelen of erger het bandje aan het zoeken waar die scène op stond.

Toen de eerste Sony DVD camera’s uitkwamen heb ik die direct gekocht omdat je daar per scène een hoofdstuk kreeg en ze ook direct in de DVD speler kon stoppen. De camera’s reageerden    echter traag met opstarten, het inlezen van dvd’s in een editing programma bleek een ramp en ik had toch weer stapels DVD’s waar ik scènes in moest zoeken. Dit was het dus ook niet.

Maar een mooie oplossing zijn harde schijf camera’s die nu flink op de markt komen. Bandje eruit, harddisk erin draaien maar. Je kunt 14 tot 30 uur perfecte kwaliteit op een ingebouwde 20 tot 30 gigabyte hard disk camera opnemen. Handig is ook dat een uur opgenomen video binnen 3 minuten op je computer staat en elke opgenomen scène een aparte file is en dus makkelijk te vinden. De harde schijven op de PC zijn nu zo goedkoop dat je alle video gewoon backuped op een externe harde schijf. 300 gigabyte kost nu 100 euro en daar kun je jaren mee voorruit.

Ik heb met de JVC Evirio camera harddisk gewerkt die vanaf 400 eurote krijgen zijn. Natuurlijk moest ik omdat ik een externe microfoon wilde gebruiken weer de allerduurste van 800euro nemen en heb als tryout interviews op CES in las vegasgedaan. Werkt als een trein met super kwaliteit als resultaat. Ook heb ik nog even de nieuwste high definition camera hard disk camera van sony gebruiktdie een werkelijk ongelofelijk beeld geeft maar waarvan de bewerkingspakketten het nog even niet aankunnen.

Als icing op de cake kun je elk filmpje wat je in elkaar hebt gezet binnen een paar minuten gratis op Youtubezetten, of tientallen andere video sharing sites zoals www.hyves.tven aan iedereen de link toesturen die het dan zonder problemen direct kan zien . Kwaliteit is niet optimaal maar het direct delen met elkaar gaat ervoor zorgen dat video camera’s weer een nieuw leven tegemoet kunnen zien. Weg met de bandjes.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel