Home Vincent's Column De TV wordt aan internet gekoppeld

2 8053

De consumenten elektronica beurs, de CES, in Las Vegas was altijd een show met nieuwe consumenten apparatuur. Er kwamen techneuten en eindeloos veel handelaren die de 150 miljard dollar die Amerikanen wilde uitgeven aan nieuwe spullen wilden maken en verkopen.

Dit jaar was er iets bijzonders. Er waren bijzonder veel content bedrijven aanwezig zoals TV studio´s, film studio´s en muziek maatschappijen die hun spul via Internet wilde verkopen en er moeite voor gingen doen. 
De grote trend was de vraag hoe je de Televisie met deze Internet content kon verbinden. YouTube met zijn 100.000 nieuwe filmpjes per dag en 35 miljoen mensen die keken toonde aan dat mensen geïnteresseerd waren in een aanvulling op de 400 TV kanalen, waarvan 15 high definition, die (digitale) televisie nu aanbied.

Apple ziet Itunes als het centrum van je media wereld. Je kunt naast muziek en podcasts ook TV shows zoals 24 en desperate housewifes kopen en downloaden op je PC. Op MacWorld kondigde ze aan dat ze hun filmaanbod gingen uitbreiden tot maar liefst 250 stuks, zelfs Apple schiet hier niet echt op, maar ze hebben inmiddels als zo’n 50 miljoen TV shows verkocht dus bewezen dat het kan . Het nieuwe Apple TV doosje van 299 dollar maakt draadloos een kopie van je Itunes content op de ingebouwde harde schijf waarna je op je TV kunt genieten van alle eigen en gekochte content in een prachtige userinterface.

Apple heeft een groot voordeel. Itunes + Ipod + Apple TV werkt geïntegreerd en eenvoudig. Nadeel is dat Itunes een totaal gesloten programma is en werkt met zijn eigen Apple standaarden. Divx, het meest populaire formaat voor downloaden van films werkt niet. Streaming media zoals uitzendinggemist of YouTube wordt niet ondersteund. Apple was innovatief genoeg om met de Ipod/Itunes combinatie de digitale muziek wereld te veroveren mede door ondersteuning van het populaire mp3 formaat maar in de video wereld zijn ze een stuk eigenzinniger en hebben geen support voor de gratis content die mensen zelf downloaden.

Microsoft ziet zijn Xbox als een ideale internet TV connector en gaat een online videotheek aanbieden met duizend uur TV series en HD films van verscheidene studio’s. Je hebt geen PC nodig zoals bij Apple. Daarnaast heeft Microsoft MediaCenter wat waarschijnlijk standaard meeverkocht gaat worden bij het nieuwe Microsoft Vista en dus dit jaar het huis van de consumenten gaat binnenstromen. Via de mediacenter/Xbox combinatie kun je dan eigen content zoals van je eigen PC bekijken op de televisie en ook via extra programma’s streaming media als uitzendgemist of YouTube bekijken. De Microsoft Internet TV oplossing kan in principe meer maar de uitdaging is om het out of the box direct te laten werken en het net zo aantrekkelijk te laten lijken als Apple.

Daarnaast zijn er ook nog veel kleinere spelers zoals linksys van Cisco, Pinnacle Showcenter en Philips streamium die een mediaplayer voor de Tv maken en zich op de hardware concentreren of Sony die een mooi TV add-on heeft die internet content van Yahoo direct op Sony TV’s afspeelt Er komen hier nog honderden spelers langs.

De TV gaat in de komende jaren beslist aan internet worden gekoppeld, het zal een mooie aanvulling betekenen op alle standaard TV kanalen. U kunt dan kijken naar uw eigen televisie wat past bij je interesses. Geen honderden kanalen maar miljoenen die je zelf bekijkt wanneer je wilt. Wie deze Internet elektronische programma gids gaat worden is onbeslist. Wie de koppeling tussen internet en TV gaat leveren is onduidelijk. Maar dat dit het TV landschap zwaar gaat beïnvloeden staat buiten kijf. 

2 REACTIES

 1. Hallo Vincent,

  Ik heb gisteren naar BNR radio geluisterd en volgens mij gaf jij je mening en info over creativiteit. je had het op een gegeven moment over een website waar je een eigen tv kanaal kan maken. Waar je filmpjes over jou passie kon plaatsen ? Ik heb niet goed kunnen horen welke website ik kan kijken, Zou je me de naam van de website kunnen mailen ?

  vr.gr.
  Hilbert

 2. Hierbij wil ik u graag attenderen op het initiatief van http://www.MediaCentraal.nl die met de MC-IPTV-Box zeer éénvoudig Internet onbeperkt op TV brengt.

  Door de samenwerking met Acer en de Software van MediaCentraal hebben we de MC-IPTV-Box kunnen ontwikkelen die werkt als een settop box maar alle eigenschappen heeft van een PC met Vista Home Premium als besturings systeem.

  MediaCentraal heeft een TV vriendelijke portal ontwikkeld die de mogelijkheid biedt om ook voor derden een eigen TV kanaal te exploiteren.

Reageer op dit artikel