Home Vincent's Column Vista Ja of Nee? Onbelangrijke vraag!

0 3011

Maandag was in 40 landen de introductie van Windows Vista en office 2007 voor de consumenten.  Bill Gates gaf de aftrap in New York met een circus act en in Nederland deden ze het met een gezellig feestje in pakhuis de zwijger voor de handel.  Met swingende meiden en een heftige multimedia media show die overigens door Apples en Linux werd gemanaged.  De consumenten stonden niet in de rij, voor een nieuwe Xbox, een playstation 3 of een WII wel, maar voor een nieuw operation systeem?
De handel vond het in ieder geval geweldig. Eindelijk weer eens na 5 jaar wachten een nieuwe reden om iedereen gestoord te maken voor een nieuwe PC.
129 euro en de duurste ultimate versie 560 euro. Volgens IDC wordt er in de ICT handel nog 18 euro verdient voor elke euro die microsoft ontvangt dus het gaat om gigantische bedragen. Microsoft is wereldwijd nummer 46 qua sales maar nummer 7 qua winst. Steve Balmer ziet de toekomst in ieder geval met veel vertrouwen tegemoet.De voordelen. Zoeken is veel beter  ingebouwd. Je kunt mooi de inhoudt van alle files simpel previewen en het switchen van applicaties gaat prachtig.  De look en feel is cooler en de veiligheid schijnt echt beter te zijn ook al zijn de eerst beloningen al weer uitgekeerd om bugs te vinden. De Foto applicaties zijn beter en veel kleine verbeteringen.Nadelen: Ik moet een nieuwe computer gaan kopen die vista ready is want mijn 4 maanden oude duo core Dell is niet goed genoeg om Vista helemaal te ondersteunen. Neem minimaal 2 gigabyte geheugen en een flinke grafische vista ready kaart. De veiligheids focus betekent dat je eindeloos veel vragen krijgt in het kader, wilt u dat echt doen en bent u het wel?  Hetgeen irritant is dus dan zet je dat weer uit. Veel dingen die je weet waar ze zitten, hoe onlogisch ze ook waren, zoals het configuren van een draadloos netwerk werkt compleet anders. en da’s wel even heftig zoeken.  Explorer werkt heel anders en ik ben er nog steeds niet aan gewend. Wennen en opnieuw leren. Zal me wel gaan lukken.Office 2007 is dramatisch ander verhaal. Als je denkt met Word en Excel om te gaan en Office 2007 wordt geïnstalleerd zit je even helemaal te flippen. Het werkt gewoon totaal anders. De menu’s zijn context gevoelig, veranderen voordurend en passen zich aan jou aan. Dat zou beter kunnen zijn en dat is het ook. Ik ben er nu na 3 maanden helemaal aan gewend. Het is veel prettiger maar de learning curve wordt heftig en gaat veel trainers werk bezorgen.Ubuntu Linux die op een Cd’tje snel op te starten en een redelijke Open Office suite die alles redelijk doet maar de werkelijke concurrent van Vista is Windows XP en Office 2003 wat mensen nu al hebben. Wat ze wel weer goed gekozen hebben bij microsoft is de kreet ‘de wow starts now‘. U gaat het nog vaak horen.

Het maakt voor de computer gebruiker eigenlijk niet uit. Iedereen krijgt het toch wel als je een nieuwe computer koopt dus 50% van de consumenten heeft het in 2008 en de helft van de businesswereld heeft het in 2010. Voor de inkomsten van microsoft is het ook niet zo belangrijk, die blijven wel komen.

Maar ze hebben er naar zeggen 7 miljard in geïnvesteerd en 500 miljoen in marketing. Er zullen van Vista naar schatting een miljard computers gebruik van maken dus da’s 7 euro R&D per computer. De goedkoopste update is

Maar is Vista de moeite waard? Niet om naar de winkel te rennen maar wel op je nieuwe PC te nemen.

 

 

Wat ik nog niet weet, blijft Vista na 3 maanden net zo snel draaien of is het net zoals XP en wordt het langzamerhand langzaaaaam. Gaan we uitvinden.

Maar vista is nog simpel te bedienen.

Maar we gaan het allemaal automatisch meemaken. Ja, er is wel een mooie gratis

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel