Home Vincent's Column Versatel de maandag na de start van de voetbal competitie

0 2946

Ik wilde in deze kolom eens vertellen hoe mijn nieuwe Versatel verbinding bevalt. Ik hoorde bij de helft van de 20.000 klanten die zaterdag nog niet kon kijken want ik werd deze maandag aangesloten. Ik had me dan ook pas in juli aangemeld dus ik vond dat alleszins redelijk. Mijn collega Krijn Schuurman had in zijn weblog uitgebreid verhaal gedaan van zijn installatie een paar weken waarbij allerlei dingen waren misgegaan dus ik was erg benieuwd.

Om 10 uur stonden de monteurs van Versatel, dat wil zeggen de firma Imtech die ingehuurd waren, voor de deur. 15 minuten later bleek dat het draadloos lan met grote snelheid door mijn huis zweefde. De snelheid van adsl2+ was ook hoog. Ik haalde op www.speedtest.nl  met mijn 8mbit adsl lijn slechts 3 megabit effectief, met mijn 20mbit lijn van chello 5 megabit en met Versatel 9 megabit.  Na het aansluiten van de decoder 5 minuten later had ik een Nederland 1 met perfect beeld op mijn 30 inch LCD TV waar je goed de kwaliteit op kunt beoordelen.

Op dit ogenblik heb je enkel ned 1,2,3 en Duitse zenders. Het zappen tussen de zenders kost ongeveer 1 seconde dat voelt prima. Versatel is nog aan het onderhandelen met RTL en SBS en hopelijk nu Talpa de aandelen verkoopt is er minder reden voor deze maatschappijen om Versatel als concurrent te zien. Verrassend vond ik dat Talpa nog niet werd uitgezonden. Maar Versatel had al aangekondigd dat ze het normale TV kijken en digitale telefonie nog niet klaar hadden. Wel blijkt dat het geen technisch probleem is maar een rechtenkwestie.

Er dan is natuurlijk het voetbal kanaal waar voordurend de hoogtepunten van alle live wedstrijden worden getoond en becommentarieerd. Je kunt vandaar uit naar de individuele wedstrijden schakelen. De beelden zagen er prima uit. Weinig storingen en scherp beeld. Je kunt de wedstrijden van de afgelopen dagen bestellen voor 1 euro per 24 uur en je kunt snel heen en weer spoelen door de wedstrijd. Wel is die periode van terugkijken gelimiteerd want de wedstrijd AZ-Sparta  is vandaag al niet meer op te vragen.

Over de kwaliteit over het voetbal heb ik geen commentaar want ik interesseer me geen jota voor deze sport. Voor de installatie, de kwaliteit van het beeld, en de snelheid van het Internet wel. Bij Chello kost me deze snelheid 80 euro per maand en voor mijn 8mbit ADSL lijn betaalde ik 65 euro. Nu krijg ik voor 40 euro 20mbit Internet plus het voetbal dus dat is een prima deal. Volgens de monteur was Versatel nu alle installateurs aan het inhuren die ze konden krijgen en waren de kinderziektes van de installaties er nu wel uit.

Hoe moet je nu het Versatel project tussentijds beoordelen? Ik denk dat we voorlopig kunnen concluderen dat het technische huzarenstukje met de hulp van Samsung gewoon is gelukt. Voetbal  kijken is veel beter van bij canal plus en het Internet is snel.

De financiële kant is de volgende uitdaging. Versatel betaalt nu 1 miljoen euro per week voor de rechten tijdens het voetbal seizoen. Dat is met 20.000 abonnees maar liefst 200 euro per maand aan voetbal rechten per abonnee dus dat is een ramp. Als ze over 3 jaar gemiddeld 200.000 betalende gebruikers hebben brengen die in die periode 300 miljoen euro in het laatje. In die tijd zullen ze telefonie en een TV pakket gaan aanbieden en wat geld verdienen aan herhalingen en films on demand dus dan kom je op een half miljard. Trek daarvan af 150 miljoen voor de voetbal rechten en het verzorgen van de uitzendingen en de installatie kosten + decoders dan draaien ze wel break even.

Ze zijn dan echter wel over 3 jaar een flinke breedband speler met een high end product en daar wordt door andere telecom providers flink voor betaald. Versatel moet nu flinke aantallen gaan draaien. Maar de eerste moeilijke stap is gezet en ondanks dat ik overal iedereen maar zie mopperen, vooral de mensen die het niet hebben herhalen dat blijkbaar graag, ben ik een happy gebruiker.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel