Home Vincent's Column Techniek op vakantie

0 3859

Vandaag weer eens mijn persoonlijke observatie over de stand van de technologie tijdens de vakantie.

 

Ik ben zelf op het ijsselmeer aan het zeilen en genieten van de geweldige wind in combinatie met een hoop regen en tot nu toe weinig zon. De technologie van de weervoorspellers laat ik maar even buiten beschouwing want we zitten met tienduizenden te wachten op de verbetering die al dagen geleden hier zouden zijn.

 In de ICT barometer enquête van Ernst en Young wordt verklaard dat 65% van de managers tijdens de vakanties lekker bezig blijven met werk. E-mails worden wekelijks gechecked, voice mails dagelijks beantwoord en sms’jes blijven doorgaan.

 Wij zitten hier ook met een typische groep met 3 volwassen en een kind. We hebben 2 laptops, 3 blackberries, 3 umts toestellen en 3 digitale foto toestellen aan boord. En Jorrit, de 2 jarige weet direct te melden dat Papa zijn email aan het lezen is met een blackberry. En hij verkondigd dat hij nu op Internet Bob de Bouwer wil spelen waarbij dan hij al driftig met de muis kan clicken. Alleen slepen met de muis is nog een probleem.

 

De eerste vraag aan de haven meesters is niet naar de douches of havengeld maar of ze Wifi hebben. Tot nu toe heeft ongeveer de helft van de havens het en zag ik ook op veel schepen mensen met laptops lekker hun email checken. We liggen nu in Lelystad waar we UMTS en Wifi hebben dus dit is het connectivity walhalla want gisteren in Stavoren was het maar behelpen met GPRS.

 

Maar ik werk dus lekker door aan de advisering bij de grote aankoop van een groot Internet bedrijf waarbij ik honderden pagina’s door moet lezen. Ik ben de nieuwe X41 laptop van IBM/Lenovo aan het testen. En dropje van een machine. Klein, compact, geweldig toetsenbord en snel. Ik kan het scherm omdraaien en het als Tablet PC gebruiken dus kan lekker buiten zonder toetsenbord alles lezen en met de pen aantekeningen op de pagina’s maken. Onderwijl email en MSN ik vrolijk door met mijn GPRS/UMTS kaart en heb altijd mijn favoriete muziek draaien via streaming audio.

 

Alleen de scheepstechniek leidt bij mij tot enige irritatie. Er is weliswaar van alles aan boord maar het werkt gewoon niet samen met elkaar. Het GPS systeem heeft een verschrikkelijke interface als je Tom Tom of route 66 gewend bent. Je moet op een papieren kaart de coördinaten van de eindbestemming uitzoeken en die als WAYPOINTS in het gps systeem invoeren. Vervolgens heb je dan een klein pijltje die je lullig in de juiste richting wijst maar waar nog veel dingen mis kunnen gaan Het wees ons namelijk dwars door een ondiep gebied bij stavoren waardoor we prompt vast kwamen te liggen. Een bergingscrew die geamuseerd kwam informeren of wij tegen een aantrekkelijk tarief losgetrokken wilde worden maakte dit duidelijk vaker mee.

 

We hebben een stuur installatie die koers kan houden, een radar, een dieptemeter en nog een paar meters. Alles is echter los zand. Jim Clark, de oprichter van Netscape en Silicon Graphics  liet in 1998 het HYPERION

 schip bouwen bij de meest geavanceerde scheepswerf Royal Huisman in Nederland. Daar kon je al via Internet inloggen en alles op een afstand bedienen en bekijken. Nu is het 6 jaar verder en ik zou het hier ook willen zien.

 

Maar natuurlijk fotograferen wij ons te barsten die dan ook direct vanuit de Treo 650  worden doorgestuurd naar vrienden en familie en zie ik ook de resultaten van de nieuwe keuken die op dit ogenblik in ons huis wordt ingebouwd en waarbij de timmerman af en toe een foto stuurt met de vraag of we het op deze manier gehad willen hebben. Sávonds kijk ik op mijn Samsung portable media center nog even naar een tiental afleveringen van 24 of ontspan met absolutly fabulous.

 

Volgens 25% van de ondervraagden bij de ICT barometer leidt al deze betrokkenheid via ICT bij het werk tot stress. Voor mij is het echter een manier om zeer flexibel met vakantie om te gaan. Ik heb veel meer vrijheid om te doen en te laten wat ik wil. De grootste stress was eigenlijk microsoft word die er tijdens het schrijven van deze kolom 3x uitklapte en waarbij zelfs de automatische recovery op vakantie was en ik dus alles opnieuw kon schrijven. Dus het zijn vaak de kleine makkelijke dingen die nog steeds een probleem zijn.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel