Home Vincent's Column Tomtom 2.0

0 3344

Wat kon TomTom nog beter doen? Het Nederlandse bedrijfje is in de afgelopen 5 jaar van 8 miljoen naar 1.6 miljard gegroeid en is nu de megaplayer in de navigatie industrie met 40% wereldwijd marktaandeel, 50% in Europa en meer dan 70% in Nederland. Het heeft de oude navigatie helden zoals VDO Dayton geminimaliseerd. Vorig jaar werden er in nederland 600.000 navigatie systemen verkocht, dit jaar meer dan een miljoen. Ondanks tientallen concurrenten waaronder Sony en Garmin stijgt het marktaandeel. Dit jaar worden op 220 miljoen auto’s in Europa nog maar 14 miljoen navigatie systemen verkocht dus er is nog veel ruimte door te groeien.
Dus natuurlijk kwam er gisteren weer een mooi nieuw apparaatje uit de hoed. De TomTom 520 en 720 waren nog platter dan de TomTom Xl die momenteel de hitlijsten aanvoert. Je kunt er nu tegen praten en dan verstaat hij het adres. De ingebouwde Mp3 speler heeft een fm zender om ermee te luisteren op de radio, je kunt zelfs je Ipod aansluiten er is prima noodhulp geregeld.

Maar dit is wat je eigenlijk verwacht van een goede marktleider. Niets bijzonder, gewoon ok.

Wat echt leuk was dat TomTom de gebruikers gaat inschakelen om de kaarten beter te maken. Als je een foutje tegenkomt tijdens het rijden, en aangezien 10% van de kaart veranderd per jaar gebeurt dat vaak, dan kun je dat direct met een paar clicken op de Tomtom corrigeren zodat je het maar eenmaal overkomt. Je kunt echter direct besluiten om deze verbeteringen aan alle 10 miljoen Tomtom gebruikers te geven en die krijgen dan ook regelmatig alle verbeteringen gedownload via TomTom home, een soort itunes voor navigatie. Ook kan iedereen informatie over Points of interest verbeteren dus alle restaurants zullen we gaan lobbyen om de informatie te perfectioneren.

Afhankelijk van je status in  de community worden alle kaart wijzigingen direct aan alle andere gebruikers doorgegeven als die voor jou kiezen kiezen. Je kunt als gebruiker selecteren van wie je verbeteringen wil krijgen maar als je zelf vaak goede wijzigingen doorgeeft stijgt je reputatie. Iedereen met een tomtom kan deze software de komende maanden gratis downloaden en de verbeteringen van de kaarten zijn gratis.

er zijn maar 2 leveranciers van kaartinformatie in de wereld. Teleatlas en navtech dus alle navigatie leveranciers moeten het daarmee doen. Hiermee krijgt Tomtom een grote groep enthousiaste verbeteraars  die ze kunnen gebruiken om de beste kaarten van de wereld te krijgen en dezelfde Tomtom klanten blijven omdat ze kunnen helpen en er iets voor terug krijgen ook veel langer hangen bij het bedrijf.

Verder komt er in Q3 eindelijk de High definition file informatie. Door alle mobieltjes van vodafone te monitoren weet Tomtom op 25.000 km weg waar de files staan in plaats van de 2000 kilometer snelweg die de overheid nu in de gaten houdt. Dat betekend dat je altijd weet hoe lang je in de file gaat staan en welke B wegen je moet nemen om sneller thuis te zijn. Maar alleen al precies weten van hoeveel vertraging je vanochtend gaat genieten is al genoeg om TomTom nog een tijdje de marktleider te laten zijn.

Gisteren niets over de steeds slimmer worden smartphones die prima voor navigatie als een online service kunnen worden gebruikt. Fietsers en wandelaars zijn ook nog niet eccht in de focus van Tomtom gearriveerd. Maar ze gaan dit jaar doorgroeien naar 2 miljard sales met 7 miljoen apparaten dus pas als de automobilisten niet meer hongerig zijn komen deze aan de beurt. En duidelijk terrecht want who can argue with zo’n succes?

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel