Home Uncategorized Twitter, Glasvezel, L1 en andere zaken bij uitreiking Vosko Trofee

0 2860

Vandaag was de uitreiking van de Vosko prijs. Er waren 4 genomineerden: Dirk-Willem van Gulik en zijn team van Joost, Dirk van der Woude en het Amsterdamse glasvezel Citynet, Lucas Vroemen van L1 regionale omroep Limburg met een mobiele uitzendstudio in een smartphone en Richard Kleihorst van NXP ex philips semiconducters die slimme chips maakte voor patroonherkenning.
Erwin Blom, de vosko prijswinnaar van 2005 en hoofd digitale media VPRO, becommentarieert alle genomineerden, spreekt over zijn liefde voor Twitter, PinkPop en over innovatie van Nederland in het algemeen.

Dirk van der Woude was de winnaar vertelt in een uitgebreidt interview hoe het project tot stand kwam. Het is geweldig dat een ambtenaar eens een keer een prijs wint. Normaal wordt er alleen maar op ambtenaren gescholden maar ik heb gezien hoe Dirk zich 8 jaar lang tegen de stroom van marktwerking heeft ingezet. Daardoor heeft amsterdam volgend jaar een glasvezel netwerk met 40.000 woningen waar je voor 75 euro 100mbit synchroon krijgt.

Erik Huizer is de voorzitter van de jury. Hij heeft een aantal smakelijker verhalen over de genomineerden. Vooral

Dirk van der Woude geeft inzicht in hoe dit project tot stand is gekomen. Hij begon ooit met de internet site van Amsterdam en vertelt hoe glasvezel door 3 opvolgende wedhouders niet om de zeep is geholpen wat makkelijk had gekund omdat veel bedrijven het probeerde te torpederen (upc maar niet kpn). Rob van Es de lobbyist van de Vecai wordt door hem genoemd als zijn grootste vriend want Rob was zo agressief tegen de gemeente dat er een sfeertje bij de gemeenteraad onstond van ‘niemand gaat ons vertellen wat wij in onze stad moeten doen’ . Dirk is een rustige persoon dus hij praat was zachtjes maar het is een perfecte innovatie ambtenaar.

Een gebruiker krijgt nu dus voor 45 euro 10mbit/synchroon + 35 televisie kanalen en telefoon bij een van de vele providers Voor 3 tientjes meer heb je 50mbit/50mbit. Creatieve bedrijven verhuizen nu naar de plekken waar glasvezel in de huizen zit om echt met video om te kunnen gaan. Vooral de upload snelheid is belangrijk als mensen video willen publiceren (zoals ik nu eindeloos moet wachten op filmpjes met slechte kwaliteit).

Lucas Vroemen van www.L1.nl de regionale opmroep in Limburg was de launching customer van Lucisoftware waarmee je een smartphone omtovert in een audio opname studio. Meer dan 2500 journalisten waarvan 1600 bij de BBC gebruiken het al wat betekend dat het echt handige technologie is.

Erik Huizer de internet professor geeft aan wat de jury vond van de genomindeerden. Leuk verhaal over de achtergrond van Dirk Willem van Gulik, de CTO van Joost. Blijkt ook achter wireless leiden te zitten en de implementatie van het WWW protocol wat Erik Huizer toendertijd als voorzitter van de internet standarisatie commissie (de internet Engineering Task Force (IETF)) niet zag zitten, wat ook al een opmerkelijk facts is.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel