Home Vincent's Column Psychologische testen via internet groei-industrie

0 4108

De economie steunt en kreunt, de retail sector daalde bijna 5% vergeleken met een jaar geleden en het bnp is volgens het laatste model al weer procenten aan het krimpen. Er is echter 1 sector die zich prima weet te ontrekken aan deze ellende: de psychologische test sector die mensen beoordeeld bij het aannemen, outplacen of een assesement geeft van bestaande mensen. Deze draait overuren nu er stevig wordt gewerkt om het Nederlandse management te herstructeren.
 
Nederland heeft een nationaal en internationaal zeer sterk ontwikkelde testsector waarvan de omzet honderden miljoenen bedraagt en waarin jaarlijks honderdduizenden mensen worden getest. Volgens Jan Meijning van een van de test bureaus LTP komt dit omdat het ontslagrecht zo sterk is in Nederland dat de gevolgen van een foute aanname extreem duur zijn, dus om een paar duizend euro te investeren voordat iemand wordt aangenomen is bij de hogere functies in het bedrijfsleven zeer gebruikelijk geworden. Deze bedrijven verdienen ook geld bij een krimpende economie omdat er bezuinigd wordt op mensen en onder andere via assements wordt bepaald wie het bedrijf moet verlaten die vervolgens natuurlijk ook een outplacement traject krijgt aangeboden.

De rol van internet is de afgelopen jaren sterk toegenomen in de testen. Enerzijds drijft het de prijs van de test stevig omlaag omdat je op een professionele manier nu iemand kan testen zonder altijd een psycholoog ernaast te zetten maar het blijkt ook een flexibel instrument waarbij bedrijven internationaal testen, personeel of kandidaten overal en altijd een asessement kunnen afnemen en de resultaten snel beschikbaar en prima vergelijkbaar zijn.

Ook in deze professionalisering loopt Nederland voorop vanwege het vermogen van Nederlanders om zich internationaal in te kunnen leven in verschillende culturen en flexibel nieuwe technologie toe te passen zonder al te veel dogma’s . Deze internationalisering van de testwereld geeft een schat aan informatie hoe persoonlijke vaardigheden als leidersschap of commercialiteit binnen verschillende culturen intelligent kunnen worden gemeten want dat blijkt een enorm complex probleem te zijn en dus een prima business opportunity.

De meest gebruikt test binnen het bedrijfsleven is momenteel de big5 waar gekeken wordt hoe extravert, open, vriendelijk, consensieus en neurotisch je bent wat zich dan weer vertaalt hoe geschikt je bent voor bepaalde beroepen. Deze test heb ik via internet gemaakt en het is verbazingwekkend wat voor een gedetailleerd rapport je terugkrijgt met de meest rake beoordelingen over mijn karakter waarbij ik soms aarzelde om ze aan mijn vriendin te laten zien. Een betaalde professionele versie is voor15 euro te vinden op www.123test.nl . Om een idee te krijgen staan op intermediair ook veel gratis versies. Probeer daar ook eens het salariskompas uit. Op basis van opleiding, werksoort en werkervaring krijg je te zien hoeveel je verdient tav van anderen.

Maar tot mijn verbazing is de meest verklarende factor voor succes in een baan niet de persooneigenschappen maar de rauwe intelligentie. Als je een hoop goed werkende hersens hebt kun je blijkbaar in de meeste gevallen alle overige zwakheden vaak prima compenseren. IQ testen zijn echter nog steeds cultuur gebonden. Westerse IQ testen doen het prima in China en India die een sterk disciplinair schoolsysteem hebben en meestal hoog scoren maar werken veel minder goed in Afrika waar het mathematische denken veel minder in de cultuur zit.

IQ testen moeten in tegenstelling tot persoonlijkheidskenmerk testen vaak worden afgenomen met toezicht omdat spieken en hulp van derden de uitslag zwaar kan beïnvloeden. Tot mijn verbazing zijn er nog weinig test bureaus te vinden die breedband inzetten om het aspect van toezicht en persoonlijke interviews van psychologen plaats onafhankelijk te maken. Dit in een tijd dat 6 miljoen mensen regelmatig MSN’n en een miljoen mensen een webcam hebben. Lijkt me typisch een ontwikkelingsrichting die zijn vruchten in de toekomst gaat opleveren.

Het intelligent beoordelen van mensen en het aanpassen van werk en opleiding aan de hand van de resultaten is een belangrijke factor bij het succes van management en bedrijven. Hierin nieuwe technologieën toepassen en het product digitaal te exporteren zou een typische groei industrie kunnen worden voor Nederland. Misschien moet het innovatieplatform eens naar dit soort sectoren kijken om te stimuleren.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel