Home Vincent's Column Hasta la Vista Microsoft

0 3495

Microsoft had vorige week een klein feestje in Atlanta waar 10.000 werknemers gezellig bij elkaar kwamen. Natuurlijk om te horen dat de winst en sales door het dak waren geschoten. Het meest profijtelijke bedrijf ter wereld maakte in Q2 100 euro netto winst per uur voor ieder van zijn 70.000 werknemers  en dat had nog 20 euro meer kunnen zijn als er niet zoveel rechtzaken even geregeld moesten worden.

 

Maar de temperatuur die buiten al 40 graden was steeg nog een tot ongekende hoogte toen de nieuwe naam van de opvolger van het in 2001 uitgebrachte Windows XP aangekondigd werd. Tot nu toe was de code naam Longhorn maar de woorden die we voor de komende 10 jaar gaan gebruiken zijn  Windows Vista. Associaties met van Hasta la Vista Baby, de oude zoekmachine AltaVista of Vista software vlogen direct rond op het internet. De marketing machine van Microsoft noemt Vista clear, confident en connected en het moet zorgen voor meer Clarity in ons leven brengen.
 

Windows Vista zal gaan shippen in 2007. Tegen die tijd gebruikt de meerderheid van de mensen in het bedrijfsleven XP want momenteel is Windows 2000 nog het dominante operating systeem. Het duurt erg lang voordat bedrijven  overstappen. Hardware wordt iedere 3 jaar vervangen maar een oud operating systeem waarvan je zijn eigenaardigheden en veiligheids uitdagingen kent lijkt maar langzaam uit de kantoren te branden.

 

Wat belooft dit nieuwe Vista ? Sneller, stabieler, veiliger en makkelijker te gebruiken. Ligt het aan mij of zeiden ze dat ook niet van Windows 95 en alle versies die hierna kwamen? Er is wat dat betreft niets nieuws onder de zon alleen is het hopelijk steeds meer waar. Onder de motorkap is het nieuwe systeem gebaseerd op .NET een soort variatie op Java technologie wat programma’s makkelijker onderhoudbaar moet maken.

 

Veiligheid is natuurlijk een belangrijke focus. Het internet heeft ervoor gezorgd dat elke zwakheid van een computer haarfijn wordt uitgebuit. Virussen, Email spam, spyware zijn nu de hinderlijke bijverschijnselen van een connected wereld die de komende jaren hard worden aangepakt. Hiernaast gaat Vista gaat een hoop concepten overnemen van unix zoals het simpele feit dat je straks geen administrator meer hoeft te zijn op een computer om de tijd te veranderen of een printer te installeren.

 

Maar ook het makkelijke vinden van bestanden, emails op je computer en websites op het internet wat nu door Google wordt gedaan is een belangrijke focus van Microsoft om over te nemen. In elke hoeken en gaten zal het zoeken worden ingebouwd dus dat is een mooie eerste echte test van Google dat nu gigantisch wordt overgewaardeerd door de beurs om te bewijzen dat het echt kan concurreren tegen de olifant microsoft.

 

De userinterface zal ook nog mooier en makkelijker worden. Zal wel iets worden zoals Apple nu heeft. Het wordt 3D met over thumbnails zodat je makkelijk kan zien wat er in zit. De special effects om een document te openen zullen vast weer overpowering zijn en het zal er vast nog cuter uitzien.

 

Maar wat ik zelf nuttig hoop te vinden is het beter samenwerken met andere gebruikers. Als u ook direct office 12 erbij koopt kun je waarschijnlijk makkelijker samenwerken aan een document is nu toch nog steeds een drama om iedereen een stukje te laten beheren en goed de wijzigingen bij te houden. Of het makkelijk op internet te kunnen opslaan zoals www.Groove.com gemaakt door de maker van Notes, dat door Microsoft is gekocht, als concept is uitgewerkt.

 

Maar interessant zijn de betere powerfeatures van Vista. Tot nu toe staan de computers in het bedrijfsleven en thuis vaak altijd aan. Als je een computer niet uitzet kost het al snel 200 euro aan energie per jaar en om de CO2 die hierdoor wordt veroorzaakt te compenseren heb je maar liefst 600 bomen nodig. De nieuwe versie maakt het mogelijk om de computer binnen 2 seconden op te starten uit de stand-by mode waardoor mensen misschien gemotiveerd worden het ding wat vaker uit te zetten. Dat zou wellicht een echte significante stap zijn voor het milieu met 750 miljoen Pc’s die dagelijks staan te stampen.

 

 Extra links:  John C. Dvorak een kritische view op Vista 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel