Home Talk to Me Planet.nl is dood, lang leve KPNvandaag.nl

5 21564



Planet.nl
was 6 jaar lang de nummer 1 site van Nederland. Opgericht door Michiel Frackers 1995 was het samen met Peter Olsthoorn en Francisco van Jole de meest journalistieke website van Nederland die vooral tijdens de World Online tijd veel nieuws produceerde. Vandaag om 7.15u trok KPN de stekker uit Planet.nl en gingen de miljoenen bezoekers naar KPNvandaag.nl

Ik interviewde de twee mannen die verantwoordelijk zijn bij KPN voor deze brand-killing: Albert Vergeer, directeur consumenten internet en telefonie en Mark Manshanden, projectleider KPN Vandaag. Ze vertellen over het hoe en waarom achter het einde van een groot Nederlands internet merk en de geboorte van een Web 2.0 pagina voor de massa.

KPN Vandaag is een portalsite die een nieuwe startpagina 2.0 wil worden voor het Nederlandse publiek. Het is het beste te vergelijken met iGoogle en Netvibes; je kan een eigen pagina maken die je kan indelen met verschillende blokjes. Het is mogelijk linklijsten te maken, file- en weerinformatie te zien, het laatste nieuws te bekijken en door te klikken naar verschillende mailaccounts.

5 REACTIES

  1. Wat een kritiekloos gesprekje, zeg. Had u bijvoorbeeld niet even naar het Planet-archief kunnen vragen? Want het is natuurlijk te triest voor woorden dat bijna 15 internetgeschiedenis met een druk op de knop naar de spreekwoordelijke galemiesen is geholpen. Weg Daily Planet, weg alle stukken van Olsthoorn en Van Ringelenstijn, weg alle prachtige columns, weg al die heerlijke download-tips. Stelletje fukking cultuurbarbaren, omhoog gevallen postbodes!

  2. @Pablo Don: Rustig maar, alles wordt bewaard. Hier, ga snel de nummer 1 van Planet Weekly uit 1998 lezen met als download tip:

    GIFCLEAN Wie een homepage heeft zal daar waarschijnlijk ook plaatjes op zetten. Staat leuk, maar een nadeel is dat plaatjes meestal vrij grote bestanden zijn. Een plaatje van 50 Kb binnenhalen met een 14k4 modem duurt al snel een halve minuut. Veel surfers haken dan af. Gelukkig zijn er programma’s zoals Gifclean. Gifclean haalt onnodige informatie uit plaatjes. Ze zien er hetzelfde uit, maar zijn veel sneller binnen te halen. En het programma is gratis.

    Download Gifclean voor Windows 95/98/NT (360 Kb)

    Kijk, daar kunnen we wat mee!

  3. @Remco: Thanks voor het meedenken. Al ben ik natuurlijk wel bekend met webarchive.org. Waarschijnlijk onbewust en vast en zeker onbedoeld leg je met de quote uit #1 van de PW ondertussen de vinger wel precies op de zere plek.
    Want inderdaad ‘kunnen we er wat mee’.
    Niet in de zin van geld verdienen, of zelfs in de zin van gelijk nadoen.
    Maar wel in de zin van historie, geschiedenis dus.
    Of dat nu gaat om weemoedig terugblikken, of om wetenschappelijk historisch onderzoek.
    Dat jij dat niet direct snapt is niet erg, maar KPN zou van maatschappelijk rentmeesterschap getuigen als men daar het nut en de noodzaak van die archieffunctie wel zou onderkennen.

Reageer op dit artikel