Home Vincent's Column Niets te kiezen dit jaar, over het verdwijnen van ICT als onderwerp

0 2843

Wat is er toch weinig te kiezen dit jaar. Het gaat om het verdelen van kosten van de huidigie stand van zaken, zoals vliegen afvangen over de financiering van de AOW, in een land waar de pensioenkassen uitpuilen, het vrijgeven van de huren, of de hypotheekrente aftrek waar voorzichtige voorstellen zwaar wordt aangevallen terwijl experts en de meerderheid van de kiezers het eigenlijk al lang geaccepteerd hebben. Je ziet dat de verschillen zwaar worden opgeklopt terwijl iedereen in dit land het eigenlijk met elkaar eens is.
Er moeten blijkbaar nieuwe partijen worden opgericht om de zaak in beweging te krijgen. Pim Fortuyn heeft het denken rondom immigratie flink opgeschud en nu is iedereen inclusief wouter bos blij met de strenge immigratiewet. Dit jaar is het enige wat ik zie veranderen dat dieren een rol spelen dank zij de charmante promotie van Marianne Thieme van de Pvdd die direct ervoor zorgt dat de rest van de partijen het dierenstandpunt wat ongebruikt in de kast lag eens flink gaan oppoetsen. Het leek even of global warming een issue zou worden met de brief van balkenende en blair aan europa maar ook al staan broeikasgassen wel in de programma boekjes, de lijsttrekkers hebben het er niet over.

Dan moet er de volgende keer dan toch maar een partij van ICT komen om dit onderwerp aan de orde te stellen. Het is bijzonder vervelend dat de economie weer aan het draaien is want iedereen is weer tevreden en richt zich op het verdelen van de extra koek.
ICT is  volkomen verdwenen uit de programma boekjes en al helemaal niet terug te vinden in de discussies. Het woord internet staat er af en toe in als hulpmiddel, behalve bij de VVD maar ja die partij komt nog steeds als serieuze oplossing van het fileprobleem met het storten van meer asfalt terwijl elke deskundige, en zelfs het Nederlandse volk geloofd dat kilometerheffing veel sneller en effectiever het blijven rijden bevorderd.

Maar niemand heeft ook maar enigszins de visie dat ICT en vooral internet de international economie gaat hervormen op een manier waarop de landbouw is gegaan van 85% van de beroepsbevolking naar 4% en industrie van 50% naar 25%. Nederland is een dienstenland waar mensen op onhandige manier met papier en informatie systemen omgaat om diensten zoals onderwijs, zorg, veiligheid maar ook sales, marketing,  research en politiek te maken en waar nu 70% van de mensen in werken. Als ICT goed is geintegreerd over 20 jaar dan zal het ongeveer de helft zijn en wij zullen vaak moeten concurreren met de hele wereld. Dat betekend dat 1/3 van de bevolking iets anders mag doen en dat de rest echt moet weten hoe je met dit soort tools omgaat.

 De voorbereiding op deze overgang gaat niet best. We geven het laagste percentage aan onderwijs uit en daarbinnen is alles met ICT niet populair hoewel jongeren het zelf bizar veel gebruiken, we krijgen het niet verkocht.

Vandaag komen een aantal hotshots uit de politiek en bedrijfsleven in amsterdam bij elkaar onder de titel http://www.vliegendehollanders2006.nl/ om het beta platform te promoten maar het is een druppeltje op een gloeiende plaat. Waarschijnlijk gaat iedereen elkaar tevreden aankijken en oplepelen wat ze allemaal gedaan hebben in de afgelopen jaren.

ICT is volgens de politiek een simpel hulpmiddel om maatschappelijke problemen op te lossen, het gebruik gaat wel goed zo. Inmiddels mislukt nog steeds meer dan de helft van de ICT projecten en vooral bij grote projecten zijn mislukkingen meer regel dan uitzondering. We live on borrowed time.

Wie maakt de revolutionaire gevolgen van ICT nu eens een belangrijk onderwerp voor de verkiezingen?.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel