Home Vincent's Column AIVD waarschuwd: de blackberry is gevaarlijk voor staatsgeheimen

0 2924

Gisteren kwam weer een mooi bericht van het ANP binnen. De AIVD heeft in zijn oneindige wijsheid uitspraak gedaan over de onwenselijkheid van het gebruik van de blackberry voor de communicatie van staatsgeheimen door ministers. Deze AIVD houdt zich met erg veel dingen bezig om het land veilig te houden van de grote gevaren en heeft na een intens onderzoek geconcludeerd dat het ding simpelweg niet veilig genoeg is.

Nu is het aardig dat de blackberry over de hele wereld vanwege de zeer sterke ingebouwde beveiliging door ongeveer elke VIP persoon wordt gebruikt, veel CEO’s, bankieren, senators, een flink gedeelte van het white house inclusief Bush, hoewel dit geen aanbeveling is, de FBI en het CIA overal lopen ze er mee rond. Defensie heeft de blackberries nog eens uitgerust met een extra chip om de beveiliging nog eens stevig aan te zetten maar ook dat kon de goedkeurig niet wegdragen. In Nederland kan het niet langer. De AIVD heeft gesproken. Inleveren politici, ambtenaren, dames en heren, en wel direct.

Fat chance. Die dingen zijn inmiddels zo ingeburgerd dat volgens het AD de hele ministerraad er mee rondloopt en dat de blackberry een favoriet middel is geworden om de eindeloos durende vergaderingen te overleven. Onze leiders zijn allemaal crackberries geworden en die zullen zich veel aantrekken van het statement.

Wat is trouwens een staatsgeheim? Toch niet geweldsinstructies in Irak of Afghanistan want die slingeren allang rond op memory sticks die in taxi’s worden achtergelaten, of gevoelige dossiers bij justitie want die worden op harde schijven bij het vuilnis gezet, of op laptops die honderden keren per dag worden gestolen uit auto’s. Natuurlijk zegt de AIVD dat de blackberry niet meer onveilig is dan mobiele telefoons, sms of gewone Email en dat die dus ook niet gebruikt mogen worden. Nuttige adviezen moet ik zeggen want als je al die dingen verwijderd is het openbaar bestuur direct uitgeschakeld. De AIVD wordt daarmee het communicatie preventie departement.

De blackberry is veiliger dan een gewone laptop met secure Email hetgeen in alle onderzoeken wordt bevestigd. Toch kan het natuurlijk mis gaan door stomme menselijke fouten. Beroemt is het verhaal van een investment banker van Morgan Stanley die zijn oude blackberry op Ebay verkocht voor 15 dollar en toen de nieuwe eigenaar de power had aangesloten kwam hij erachter het adressenboek plus de Emailtjes van de laatste grote merger er nog in stonden wat leuke roddels opleverde en natuurlijk tot grote schade kan leiden. Tegenwoordig worden al deze apparaten op een afstand gewist dus dat gebeurd niet meer.

Wat mij normaal irriteert is dat dit soort instanties wel met allerlei bezwaren komen. Email, Mobiel, SMS, blackberry, alles is onveilig en verboden. Ik heb het gevoel dat in veel situaties het feit dat mensen en instanties niet met elkaar communiceren dankzij verregaande veiligheids maatregelen veel meer gevaar oplevert dan het aantal keren dat er werkelijk ingebroken wordt.

Gelukkig is dit verwijt hier niet op zijn plaats want de RIVD heeft aangekondigd zelf met een mobiel apparaatje te komen. Dat zijn tenminste acties. Waarschijnlijk zal het apparaat niet te bedienen zijn, en wordt het dus ook niet gebruikt waarmee het dan wel veilig is.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel