Home Vincent's Column ICT en politiek 2.0

0 3430

U bent op weg naar de stembus, met miljoenen tegelijkertijd heeft u de stemwijzer ingevuld, een advies gekregen en dat vaak weer met enthousiasme negeert, met honderdduizenden bent u naar hyves gegaan en daar vrienden geworden met politici. U heeft wellicht hun eigen weblogs, en nu ook de video blogs bekeken en wellicht zijn een aantal van u zijn in discussie gegaan met onze politici.

Maar na deze internet bliep die hielp bij de meningsvorming van de media en een kleine elite kwam de tsunami van de radio en de tv, de commentaren en de nationale debatten en u weet het nu zeker en u gaat de stemcomputer voorzien van uw keuze, hoewel, in mijn Amsterdam krijgen we dank zij de oplettendheid van de actiegroep http://www.wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/  weer het rode potlood in handen want de technologie achter deze computers bleek totaal niet betrouwbaar. Je kunt op afstand uitlezen wat iemand stemt en als je een keer toegang hebt tot de machines kun je deze stokoude apparaten elke verkiezingsuitslag laten vertellen die je wilt. Gaat na de verkiezingen nog een puntje van aandacht worden en de stemcomputer staat voor mij eigenlijk model hoe wij ict momenteel nog gebruiken. Primitief en in het beginstadium.

De komende revolutie in ICT in onze samenleving was geen enkel punt in de verkiezingscampagne, daarmee is wel in goed gezelschap want Europa, de oorlog in Irak, het greenhouse effect, globalisering of de energie politiek was ook niet aanwezig.

Maar de komende 4 jaren zal ICT de samenleving weer eens flink bezig houden. Thuis zult u allemaal een PC met vista hebben want deze giga productie is deze week naar alle computerfabrikanten gestuurd en na Q1 zal Windows XP niet meer te krijgen zijn. Vista is gemaakt om u te pas en te onpas soepel met het internet te laten integreren.

Het hele verschijnsel Web 2.0 zal zich nestellen in alle hoeken en gaten van onze samenleving. Web 1.0 stond de afgelopen jaren voor het web als een soort simpele digitale krantenpers, u moet vooral lezen en kunt weinig doen. Web 2.0 staat voor een nieuwe generatie Internet sites waar gebruikers veel meer eenvoudig en intensief dingen kunnen doen met het elkaar en de web sites.

Het zelfbedieningsmodel wat u een beetje al gezien heeft bij plaatsen als marktplaats, internet bankieren, Funda of vergelijkingsmachines zult u veel krachtiger en overtuigender overal in bedrijfsleven, overheid en in de media tegenkomen. De 7 uur die we bijvoorbeeld per dag aan media gebruiken zal stevig veranderen, we zijn de afgelopen 4 jaar van 10 minuten internet naar anderhalf uur per persoon gegroeid en dat was slechts een kleine start. Voor bedrijven zal e-commerce, e-service, e-marketing, e-sales leiden tot een individuele relatie met elke klant en een enorm belangrijke focus zijn. Video zal de standaard zijn op het internet, mobiele netwerken en internet zullen met elkaar versmelten.

De hele dienstensector zal zich langzaam gaan veranderen van het aanbieden van massa producten naar diensten op maat voor u . De overheid zal zich te barsten moeten werken om te zorgen dat u de keuze van onderwijs, zorg, belastingen en uitkeringen net zo eenvoudig als u uw bank op afstand kunt bedienen en controleren en het feit dat u doet zal grote invloed hebben op de diensten zelf. Grote gedeeltes van de BackOffice activiteiten zullen in andere landen worden gemaakt dus naast energie moeten we ons zorgen maken waar de essentiële informatie van onze samenleving wordt gecontroleerd.

De structuur van onze samenleving verandert, de manier waarop we ons geld verdienen, verdelen en erover praten. Het was deze verkiezingen geen puntje van aandacht of zorg. De verkiezingen over 4 jaar zullen een compleet ander beeld laten zien. Misschien wel goed dat politici zich hier niet mee bezig houden, het gebeurt toch wel en ze zouden anders eens besluiten kunnen gaan nemen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel