Home Vincent's Column Hot new Gaming en klassieke muziek

0 3366

Het is weer lekker druk in de Gaming wereld. In Amerika braken er rellen uit onder het publiek wat dagenlang kampeerde voor de winkels voor de start van de verkoop van de Sony playstation 3. Mensen werden bestolen en de politie moest met traangas ervoor zorgen dat de slechts 400.000 exemplaren netjes werden gedistribueerd. Je zag vrij snel daarna de versies  op ebay opduiken voor zo´n dan 1100 dollar, meer dan het dubbele.De Playstation 3 is vanaf 499 euro een powerhouse, weer dubbel zo snel als de Xbox met ongelofelijk mooie HD graphics waar je nog meer auto´s in elkaar kunt racen of eindeloos veel monsters en mensen kunt doodschieten. Het komt met een Blueray drive waardoor je met een mooie HDTV, die u natuurlijk net heeft aangeschaft, een geweldige thuis bioscoop creëert terwijl een losse Blueray speler meer dan 1000 euro kost. De controllers zijn draadloos en er kunnen maar liefst 7 mensen tegelijkertijd met elkaar spelen op hetzelfde apparaat.  U kunt kosteloos inprikken op het online Gaming netwerk terwijl je daar 50 euro per jaar voor moet betalen bij de Xbox maar hij is dan ook 100 euro duurder.

Vorige week konden tienduizenden players de playstation 3 zelf proberen op de gameplay show in de jaarbeurs en op zaterdag was er een wachtrij van 4 uur. Niet slecht voor een apparaat dat pas in april uitkomt in Europa. Al met al vind ik de playstation 3 aardig maar meer van hetzelfde als wat de Xbox nu al biedt.

Op dezelfde show was namelijk ook de Nintendo WII te vinden en dat was eigenlijk een veel leuker apparaat.
Het unieke aan de WII, die de helft van de playstation 3 kost is de controler. Die gebruik je als een soort zwaard of tennisracket. Je zwaait er enthousiast mee in de ruimte en ziet de cartoonachtige figuren heen en weer rennen en de bal slaan. Als je tennist voel je de controler vibrerend reageren als je de bal slaat en er hoort ook een mooi bal geluid op de juiste plaats. Een zoontje van een collega van 13 zei enthousiast, nu kan ik eindelijk sporten en gamen tegelijkertijd. De games zijn ook meer fun en eenvoudiger om samen te spelen dan de zeer gecompliceerde en heftige games van de verslaafde gamers die tientallen uren per week doorbrengen in hun wereld.

Naast de game consoles zijn tegenwoordig de online games op de PC ook enorm populair. De top is natuurlijk WOW, world of warcraft wat 2 jaar geleden werd geïntroduceerd en waar 6 miljoen mensen nu maandelijks 15 dollar betalen + de game kochten voor 60 euro zodat het bedrijf een cool miljard per jaar overhoudt. Die waren ook op de GamePlay maar die introduceerde tot mijn verbazing een papieren kaartspel gebaseerd op de game. Zo gaan we weer terug naar de keukentafel gezellig kaart spelletjes spelen.

Maar alles wat duur betaald wordt trekt op internet ook weer gratis aan met een nieuw businessmodel. Een zeer druk bezochte stand was Martial Heroes die een heftige Koreaanse Massively Multiplayer Online Game oftewel MMOG introduceerde wat men gratis kon downloaden en spelen. Het bedrijf haalt zijn geld uit de verkoop van wapens en hulpmiddelen die je of kunt verdienen met slim spelen of gewoon kunt kopen met echt geld om daarna een beetje voor te dringen. In India en China zijn er al legers mensen die uren per dag spelen om daarna de digitale spullen via Ebay te verkopen aan de rijke gamers in het westen. Da’s gaming globalisering, sommigen noemen het de nieuwe uitbuiting, er zal wel binnenkort een politieke partij tegen worden opgericht.

En er was ook een internationaal nieuwtje. Het metropole orkest speelde zaterdag een hele avond alleen maar Gamemuziek . Volgens de organisatoren een geweldige manier om jonge gamers weer aan de klassieke muziek te krijgen. Het werd een mooie vertoning waarin VJ’s die vol zaten met slimme sensors intensief met de oude traditie soms merkwaardige vormen van muziek produceerde. De zaal zat stampvol dus het werd maar weer eens duidelijk dat de invloed van Gaming steeds verder reikt.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel