Home Vincent's Column Microsoft 'NGN u heeft het helemaal verkeerd', wij verhogen de prijzen voor...

0 3150

Vorige week vertelde ik in deze kolom op businessnieuwsradio en planet multimedia dat ik Microsoft zeer bewonderde. Welk bedrijf kan zijn zakelijke gebruikers een prijsverhoging tussen de 100% en 250% aanbieden voor het gebruik van om te beginnen Microsoft Office en als standpunt hebben dat het enkel is omdat de gebruikers hierom gevraagd hebben?
In een open brief aan de directie van microsoft vroeg de NGN, de Netwerkgebruikersgroep Nederland, een non profit groep waarvan de 3700 leden meer dan 600.000 zakelijke computers beheren en waar ik voorzitter van ben,  aan microsoft om een toelichting voor deze prijsverhoging. We rekende een voorbeeldbedrijf door en lieten tot achter de komma zien hoe de prijsverhoging tot stand kwam. Gartner kwam tot een soortgelijke conclusie maar stelde dat het tussen de 35% en 110% duurder werd.

Microsoft kwam dezelfde dag met een reactie waarin zij stelde ‘dat zij het betreurde dat het nieuwe model aanleiding gaf tot verwarring’  hetgeen voor mij het understatement van het jaar was, en dat  ‘veruit de meeste Nederlandse gebruikers slechts voordelen ondervinden van het nieuwe licentiesysteem’. De NGN heeft berekend dat 80% van zakelijke gebruikers er zwaar op achteruit gaat. Microsoft stelt dat 80% van de gebruikers er op vooruit gaat. Nergens echter, ook in de officiele stukken wordt uitgelegd hoe dit voordeel tot stand komt. 

Gerenomeerde journalisten zoals DAVID COURSEY van zdnet leggen het nieuwe systeem duidelijk uit en zijn van mening dat klanten of voor 1october naar het nieuwe Office XP moeten upgraden of zware prijsstijgingen voor hun kiezen krijgen. 

Mijn vraag is nu, wie heeft er nu gelijk? Kern is dat de NGN en Gartner beweren dat bedrijven gemiddeld elke 4 jaar een nieuwe upgrade van de desktop installeren  en dat Microsoft elke 2 jaar verondersteld.

Wat het ook zei, Ik wil hierbij publiekelijk vertellen dat ik als voorzitter van de NGN deemoedig mijn excusus wil aanbieden mochten we als vereniging een fout hebben gemaakt. Maar iedere journalist die opbelt naar Microsoft krijgt te horen dat zowel Gartner als de NGN absoluut foute cijfers hanteren, dat we kijken naar een extreme situatie die voor bijna niemand opgaat maar krijgen aan de andere kant absoluut NIETS geen cijfers die Microsoft’s positie uitleggen. 

Ik zit te zoeken naar een journalist die echt de onderste steen boven haalt en gewoon duidelijkheid verschaft.  

Microsoft heeft als een bedrijf in een vrije markt absoluut het recht om de prijzen te verdubbelen alleen ik denk dat de gebruikers hier wel blijmoedig voor moeten kiezen vanuit een situatie van volledige informatie. Voor een goed achtergrondverhaal over Microsoft zie de cover story deze week in businessweek met als Titel Microsoft: How It Became Stronger Than Ever 

Microsoft wil het echter wel graag aan u als klant persoonlijk uitleggen. Stuur een Email naar licentie@microsoft.com vermeld hoeveel computers met MS-Office u heeft en vraag wat de prijsgevolgen zijn van de nieuwe licentiepolitiek voor de periode van 2002 tot 2005. Een goede indicatie is de prijs per computergebruiker per jaar. Graag een copy van de Email naar mslicentie@ngn.nl zodat we in de toekomst verslag kunnen doen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel