Home Vincent's Column Krijgen we de duizenden keer meer bandbreedte die we nodig hebben om...

1 3453

Vorige week kreeg ik erg veel reacties op mijn artikel over het DiVX, het video format waar je DVD kwaliteit video’s kunt downloaden via het internet. Voor mij is het een geweldige demonstratie van de nieuwe technologische mogelijkheden die een jaar geleden nog onmogelijk werd geacht. U vroeg erg veel links naar de nieuwste films, helaas dat is illigaal en daar werk ik dus niet aan mee.

Wat wel duidelijk is dat een 600 mbyte film niet over een ISDN lijntje kan worden gestuurd, daar heb je bandbreedte voor nodig. Veel bandbreedte. Krijgen we ooit genoeg Bitss om iedere nederlander alle films, movies, muziek en andere coole zaken te laten zien?

Die komt er in sneltreinvaart. We zaten vorige week bij de www.NGN.nl, de Netwerk Vereniging Nederland even te brainstormen. Over 1 glasvezel kun je nu 10 gigabit laten stromen, dat is genoeg om 10.000 mensen een DVD kwaliteit film naar keuze te laten zien.

Nu kunnen we tegenwoordig over die glasvezel meerdere kleuren sturen, dit heet WDML en op dit ogenblik zijn zo’n 160 kleuren mogelijk, dat betekent dat over die ene kabel nu 1.6 miljoen mensen een film naar keuze kunnen zien. Vervolgens wordt er nooit slechts 1 kabel gelegd maar meestal vezels van 100 of 450 tegelijkertijd,  hiermee kunnen dus 500 miljoen mensen een film, muziek of alles wat ze willen kunnen laten bekijken.

Even de prijzen van zoiets, wat aardig is dat zo’n glasvezel bundel slechts $10/meter kost, het enige probleem is dat dat de fabrieken wereldwijd helemaal VOL zitten en 24 uur per dag, 7 dagen per week werken en dat je het niet kunt bestellen. Vervolgens heb je het graven, dat kost tussen de 60 en 100,- per meter en de hoeveelheid vergunningen die je nodig hebt zijn een gigantisch probleem op zichzelf.

Als laatste hebben we de optische lezers en schrijvers, die kosten nu bij 160 kleuren ongeveer $10 miljoen dollar per node.  En deze laatste kosten, die Nortel, Alcatel of Cisco doosjes die zijn nog het probleem, nu is dat nog gigantisch duur,  maar, door een nieuwe ontwikkeling, het zogenaamde optisch switchen kunnen die kosten dramatisch omlaag in de komende jaren. Probleem is nog wel dat de vraag naar dit soort apparaten momenteel zo groot dat ook die fabrieken vol zitten en het aantal mensen dat er genoeg van weet is zo schaars dat overal heftige premiums voor worden betaald.

Maar dat is tijdelijk, in de komende jaren wordt de achterkant van het internet een paar duizend keer zo snel. Hoe krijgen we deze overdaad aan bytes bij u thuis en op het bedrijf? Over die ADSL, Cable en Wireless mogelijkheden praten we volgende week.

1 REACTIE

  1. Een glasvezel netwerk aanleggen is de oplossing voor het downloaden van films in een mum van tijd. Echter, een glasvezel netwerk is niet alleen van voordeel voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Zo kunnen zij gemakkelijk en snel informatie delen met andere vestigingen van het bedrijf of hun klanten snel te woord staan met bergen informatie.

    P.S.: Op de website kunt u enkele kenmerken van glasvezel netwerk vergelijken met ADSL en SDSL netwerken

Reageer op dit artikel