Home Vincent's Column Steve Ballmer, de oprichter van Microsoft doet Nederland aan om Office XP...

0 3255

Gisteren had ik het genoegen om Steve Ballmer de hand te schudden, Steve Ballmer is samen met Bill Gates en Paul Allen de oprichter van Microsoft. Hij is persoonlijk tientallen miljarden dollars waard en zo iemand ontmoet je toch niet elke dag.

Steve sprak bij de partnermeeting van Microsoft  met vele honderden dealers en distributeurs die Nederland voorzien van grote hoeveelheden pakketten.

Office is populair, 250 miljoen gebruikers wereldwijd waarvan maar liefst 70% nog hele oude versies gebruiken zoals office 95 en 97. Die leven in de digitale oudheid en moeten toch het licht zien wat met Office XP wordt getoond.

Er zit verschrikkelijk veel in het nieuwe XP. In de demo’s vond ik een aantal dingen prettig. In Office XP kun je standaard een fax via Outlook ontvangen, die kun je dan makkelijk bekijken, draaien, printen etc en het dan via OCR naar echte tekst vertalen zodat je het als emailtje weer kunt doorsturen.

Iedereen zal ook blij zijn zijn om te weten dat het IloveU virus geen kans meer maakt in de nieuwe Office XP. 

Een nieuw interessant concept zijn de smarttags. Kleine stukjes programma, soms met het Internet verbonden, gebruik je nu direct in het document.  Het is bv  bijvoorbeeld mogelijk om een UPS tracking nummer automatisch te herkennen en direct de status van het paketje in het document te laten zien, dit kan ook een aandelenkoers of iets wat uit een corperate database gehaald moet worden zijn. Hoeveel nieuwe virus mogelijkheden hiermee geintroduceerd kunnen worden is voorlopig nog niet bekend.

In office XP zit ook een ingebouwd intranet met een zeer behoorlijke functionaliteit. Je kunt documenten opslaan op een beschermt stukje internet met versie beheer, makkelijk adressenlijsten creeren, eenvoudige omkostenrapporten maken etc.

Wat is zelf wil hebben is de functionaliteit om samen te werken aan documenten. Iedereen die wel eens met een groep een rapport moest maken, zoals we net met mobilmiles hebben gedaan, weet wat voor een ellende het is om alle aanpassingen bij elkaar te verzamellen en te integreren in het uiteindelijke document. Dit wordt een grote hit bij consultancybedrijven.

Steve beantwoorde blijmoedig en enthousiast de vragen van de zaal. Over de prijsverhogingen waar de NGN, de netwerk gebruikersgroep Nederland voor gewaarschuwd had zei hij eerste instantie, ONZIN, in tweede instantie gaf hij toe dat het voor de niet zo loyale klanten, dwz klanten die 1 maal in de 4 jaar een upgrade toepaste ongeveer 100% duurder werd.

De NGN en Microsoft zijn nu intensief met elkaar in gesprek. We scheppen samen in ieder geval duidelijkheid in de komende tijd en wellicht kunnen een aantal scherpe kantjes er nog af schemerde hij door.

Balmer werd echt enthousiast over Scott McNealy van Sun,  Hij heeft met hem op de middelbare school gezeten en ze kennen elkaar goed. “Scott doesn’t get it”. Sun die volgens Ballmer gewoon hele dure, leveranciersgebonden grote server platforms creeert heeft sterk op Java, een internet programmeertaal, ingezet. Het gaat niet om programmeertalen, het gaat om het uitwissellen van essentiele informatie brieste hij tot groot genoegen van de zaal.

En toen hij afsloot met het duidelijke statement dat hij er van overtuigd was dat de rechter in de USA de eerste uitspraak zou vernietigen tot opsplitsing van het bedrijf en dat Microsoft zou blijven innoveren totdat alle goede dingen van Linux ook in de windows platforms zouden zitten, alleen niet voor 0 gulden, want dat past niet echt in het businessmodel van Microsoft kreeg hij een ovatie van de zaal die daarna tevreden ging barbequen in de zon terwijl Steve naar Istanboel vloog!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel