Home Vincent's Column Marktplaats, een koopje voor 215 miljoen euro

0 4311

Vorige maand werd een 21 jarige man veroordeeld tot 15 maanden cel  voor het oplichten van zo’n 1000 euro op marktplaats. Marktplaats is een Nederlands fenomeen. Meer dan 200.000 advertenties worden er dagelijks op geplaatst en 50% van de internet bevolking komt er regelmatig langs. Het kopen op internet is met 3 miljard euro flink aan het stijgen maar het Nederlandse volk verhandeld onderling op marktplaats voor een groter bedrag. De site zit qua bezoekers nu in de top 3 van de Nederlandse sites naast Google en startpagina maar is met een miljard bekeken pagina’s per maand al nummer 2.
Marktplaats werd voor 225 miljoen in 2004 overgenomen door Ebay. De site bestond toen 5 jaar en was door de toenmalige eigenaar, een aantal kringloop winkels, eerder voor 600.000 gulden overgenomen. Oscar Dielen, directeur van marktplaats noemde het gisteren de goedkoopste en meest profijtelijke aankoop die ebay ooit gedaan had. In 2004 deed Marktplaats nog 12 miljoen euro maar dat is sinds die tijd elk jaar verdubbeld dus zal nu rond de 50 miljoen bedragen met prachtige winstcijfers.

Het is interessant om te zien hoe het businessmodel is veranderd. Vroeger kwam de omzet van Marktplaats uit 6 euro die je moest betalen voor de duurdere producten. Voor auto’s en motoren geld dat nog steeds maar het grootste gedeelte van de advertenties zijn gratis geworden. De inkomsten komen nu grotendeels uit bedrijven die banners kunnen plaatsen en bovenaan de pagina’s de zogenaamde topposities kunnen kopen. Ook een simpele dienst waarmee consumenten 2 dagen hun advertenties bovenaan de lijst kunnen zetten wordt 25.000 keer per week gebruikt en levert dus al snel miljoenen op. De rest wordt opgevuld met Google advertenties.

Het is moeilijk om marktplaats te beconcurreren. De Telegraaf die achter het net viste bij het aankopen van Marktplaats en met speurders.nl de aanval openende heeft er werkelijk alles aan gedaan maar de vele miljoenen die ze investeerde leiden tot een marktaandeel wat vele malen kleiner is. Marktplaats is een typische netwerk economie. Winner takes all. Als je veel kopers en verkopers hebt trekt dat al het verkeer naar zich toe.

Nederland is goed van vertrouwen, de meeste mensen betalen gewoon en sturen de producten op. Allerlei diensten die worden aangeboden zoals financiële escrow waarbij pas bij het goedkeuren van het ontvangen product het geld wordt overgemaakt zijn geen grote inkomstenbron. Bij het zusterbedrijf Ebay heeft iedere aanbieder een reputatie profiel waarbij je kunt zien hoeveel positieve en negatieve stemmen een koper of verkoper van andere heeft gekregen. In Amerika waar iedereen terecht wantrouwend is ten opzichte van elkaar is een dergelijke functie onmisbaar.

50% van de advertenties leidt tot een verkoop binnen 20 dagen. Bedrijven bieden ook steeds meer producten aan op marktplaats want het blijkt gewoon te werken. Ik ontmoette een vrouw die alleen maar laptop voedingen aanbied via marktplaats en nu 4 maal zo veel verdient als het werken bij de gemeente. Het aankoopgedrag is nog wel traditioneel, 80% van de auto’s worden door mannen verhandeld en 80% van de kleding door vrouwen.

De laatste feature is het gluren bij de buren. Je kunt nu alle advertenties op een kaartje zetten zodat je precies kan zien wat er in jou straat of wijk wordt aangeboden. Is uitermate populair ook al is het weer een non privacy ervaring voor sommigen.

Het succes van Marktplaats heeft bij Ebay tot inspiratie geleidt. Onder de naam Kijiji, wat dorp betekend in swahili  hebben ze sinds 2005 in honderden honderden steden een soort marktplaats clone opgezet die proberen het succes van marktplaats te evenaren. De Ebay site heeft in Nederland nooit het succes kunnen evenaren en wordt vooral gebruikt voor handel met het buitenland. Voor de buitenlandse betalen wordt PayPall gebruikt. Paypall is het betalingssysteem van Ebay waarvan er in Nederland al een miljoen geregistreerde gebruikers zijn en die vorig jaar bij Ebay 1.5 miljard euro in het laatje bracht.

Ebay lijkt wereldwijd financieel goed te draaien. Vorig jaar hadden ze 6 miljard euro omzet met 1.5 miljard winst. PayPall is al een flink financieel bedrijf op zichzelf en doordat consumenten onderling betalingen kunnen doen heeft het een groot groei potentieel. Google heeft echter net in de USA een nieuw product Checkout op de markt gebracht hetgeen een bedreiging kan worden. Ook heeft Ebay problemen omdat er hacker Vladuz ronddwaalt en miljoenen veiligen verstoord, verder holt de pageranking achteruit en is het verkeer ongeveer gehalveerd in het afgelopen jaar. Als mensen in de blogs steen en been klagen dan moet je oppassen zoals dell heeft gemerkt met de campagne Dell Sucks die tot een halvering van de beurskoers leidde.

Maar voor marktplaats is er nauwelijks een probleem. Natuurlijk kun je voor een paar honderd euro een mooi schooldiploma kopen hetgeen op het journaal voor veel opzien baarde en kun je als je mazzel hebt je gestolen fiets terugvinden op marktplaats waarna een verbijsterde vader die de politie op zich af gestuurd ziet ontdekt dat zijn dochter zijn naam heeft gebruikt om illegaal handel te drijven maar dat zijn alleen maar tekenen van succes. In de toekomst kan marktplaats nog vele gebieden ontginnen zoals de verkoop van diensten zoals loodgieters, notarissen, hondenuitlaters en oppassers. Ook zie ik zelf video advertising of een integratie met sites als youtube zitten en hebben ze natuurlijk altijd nog Skype waar we nog zitten te wachten hoe ebay deze miljarden investering gaat terugverdienen.

Marktplaats is echter zoals Oscar Dielen zij de goedkoopste en beste acquisitie ooit.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel