Home Vincent's Column Automatisering moet compleet anders

0 7385

Het gaat weer goed met de automatisering bij de bedrijven. De ICT managers zien de budgetten toenemen, externen zijn veelgevraagd en kunnen weer flinke tarieven vragen. De hardware en software bedrijven laten weer stevige cijfers zien. De economie draait als een trein dus de geld kranen gaan aan alle kanten open, geen enkel vuiltje aan de lucht.
Toch heb ik de indruk dat de ICT afdelingen kreunen en steunen. Hoeveel bedrijven kent u die nu werkelijk tevreden zijn over de manier waarop ICT functioneert intern? We geven bijna 70% van het automatiserings budget uit om de bestaande applicaties in de lucht te houden. En wat er meestal in bedrijven werkt is het hoogst noodzakelijke. De businessprocessen zijn toch vaak op zijn minst onhandig ondersteund en elke nieuwe product, marketing en distributie ontwikkelingen kunnen mondjesmaat worden ondersteund. De ICT afdeling moet vaak functioneren als een innovatie preventie team om het hooft boven water te houden.

Als je toch kijkt wat er thuis kan op je PC en dat vergelijkt met het saaie business apparaat wat 5 maal zo veel kost. Meestal krijg je op het bedrijf de basis office applicaties plus een draconisch administratief pakket. De PC of Laptop is vaak afgegrendeld, er mag geen applicatie meer bij vanwege de veiligheidseisen. Ook al gebruikt de hele wereld MSN of SKYPE bij de meeste bedrijven is het verboden. Foto’s en video’s worden gezien als onzin dingen en als je pech hebt wordt de toegang tot dit soort zaken ontzegd ook al rijden we in het bedrijfsleven honderden kilometers om elkaar even te zien en draait de kleurenprinter als nooit tevoren. We gebruiken thuis web blogs, youtube en Zoom.nl foto sites, organiseren ons leven met tientallen online applicaties als Google earth, internet bankieren en weten dankzij Google analytics precies wie er langskomen op onze eigen website. Er dag verschijnen er de mooiste nieuwste geïntegreerde applicaties die ons leven makkelijk maken.

De focus van ICT in het bedrijf is beperkt om samen te werken met de collega’s. Daaromheen wordt een grote muur gezet waar je alleen maar mag werken via email. Als er al slimme project tools zijn waarmee je samen aan documenten kan werken of MSN’achtige middelen zodat je effectief kan communiceren dan mag dat meestal alleen maar met de personeelsleden. Tegenwoordig zijn projecten heel vaak met externen partijen en een gemeenschappelijke harde schijf is het minimale wat je nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen maar ICT kan het je toch vaak niet geven.

En dan de rapportages, vaak zijn het een paar mensen in de organisatie die uit de systemen de juiste cijfers weten te halen. We stikken van de data, maar slimme rapporten zijn schaars.

Automatiseringsafdelingen doen alles nog zelf. Ze zetten zelf servers neer, kopen software, supporten personeel, integreren of plannen alles of kopen het in op locatie. Het is vergelijkbaar met een benzine station dat voor elk bedrijf staat dat elke keer weer een beetje anders is ingericht. Ongelofelijk duur en weinig innovatief.

Dit verandert maar langzaam. Outsourcing naar derden is een begrip in grote bedrijven wat vaak gedaan wordt omdat het management zelf niet meer weet hoe ze het onder controle moeten krijgen dus geven ze het maar uit handen. Helaas blijft het basis product hetzelfde alleen moet je voor elke verandering nu 3x zoveel betalen.

En toch zullen de lessen van web2.0, het nieuwe internet, in het bedrijfsleven moeten binnenkomen. Bedrijven moeten een slimme dialoog starten met de klanten, intelligent informeren, transacties mogelijk maken, support geven, suggesties oppikken en implementeren. De werknemers moeten overal kunnen werken en met de juiste informatie aankomen. Virtueel vergaderen waar je samen met mensen buiten de organisatie eenvoudig aan documenten kunt werken zoals iedereen met http://docs.google.com al kan doen of met online vergader Tools werken zoals webex dat net voor 3.5 miljard dollar is gekocht door Cisco.

ICT moet intern veel meer orchestreren in plaats van maken. De toekomst is het inkopen van software diensten bij fabrieken als Multrix, KPN, Microsoft Google en duizenden anderen of waar je snel en eenvoudig alle noodzakelijke applicaties veilig en goedkoop kan inkopen en die je slim kan combineren zodat je veel sneller en flexibeler kunt reageren. De hele ICT industrie moet op de schop maar de PC bij u thuis is het voorbeeld hoe het moet worden.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel