Home Vincent's Column Landelijk draadloos wifi met wimax?

1 5405

Morgen is er weer het vijfde hotspot congres waarin de toekomst van draadloos internet, oftewel wifi wordt besproken.

Draadloos internet is de laatste jaren een razend populaire tool bij de mensen thuis en bedrijven geworden. Op dit ogenblik heeft meer dan 20% van de consumenten draadloos internet in huis en is het bijna onmogelijk om kabel of ADSL te bestellen zonder het erbij te krijgen.
Hierdoor is nu meer dan de helft van nieuwe computers een laptop en heeft dit volgens mij wel een aantal huwelijken gered. Vroeger vertrok de man naar boven tot grote irritatie maar nu kan er in de huiskamer worden geïnterneerd en is de gender balance weer hersteld want ik zie ook steeds meer vrouwen het regelmatig gebruiken.

Bij ons leidt dat soms wel tot surrealistische situaties, we zaten laatst weer samen gezellig in de huiskamer met beiden een laptop op schoot tv kijkend, voordurend websites checken, email lezen, filmpjes downloaden en via MSN de leuke dingen uitwisselen.

Wifi is nog steeds trouwens erg onveilig geïmplementeerd bij de meeste mensen. Meer dan de helft heeft geen beveiliging aangezet wat heerlijk is als je in een andere stad bent en de beveiliging van het eerste uur, de WEP key genaamd is binnen een paar minuten te kraken terwijl de nieuwe veiligheids standaard WPA wel in alle nieuwe apparaten zit maar niet gebruikt wordt.  Het maakt allemaal niet uit, het gebruik blijft explosief stijgen.

In sommige landen is dat meesurfen op een open lijn trouwens verboden en in Singapore werd een geluksvogel gearresteerd en hoorde 3 jaar tegen zich wensen.

Het gebruik van wifi beperkt zich nu nog tot standaard internet toepassingen maar de komende generatie gadgets gaan wifi overal voor gebruiken. Mijn coolpix camera stuurt alle foto’s direct via wifi direct naar mijn laptop, mijn microsoft Zune mp3 speler wisselt songs uit met andere gebruikers, ook al heb ik daar nog niemand van ontmoet en mijn nieuwste huisdier, het Nabaztag wifikonijn vertelt wanneer mijn email aankomt, leest interessant nieuws voor, zingt soms songs, beledigd me af en toe en is echt persoonlijk wifi connected. 

Ook is mijn Skype telefoon inmiddels draadloos geworden en heeft de PC niet meer nodig. Overal waar wifi is kan ik bellen en gebeld worden dus de belachelijke roaming fees worden vaak wat beter te verteren want voor 2 cent per minuut kun je overal ter wereld bellen. Steeds meer mobiele telefoons krijgen ook wifi ingebouwd. Dit jaar al zo’n 25 miljoen maar volgend jaar bijna 100 miljoen en dan is zo’n Skype cliënt heel handig en goedkoop. Wifi is ook handig als we veel 2 megapixels snel naar onze google blog willen sturen.

De volgende fase is video door het huis sturen. Mijn nieuwe Apple TV gadget koppelt mijn Itunes aan de tv zodat je al je muziek en video draadloos kunt bekijken in de huiskamer. Dit gebruikt de nieuwe wifi N standaard die 3 maal zo snel en 3 maal zo ver weg gaat maar waar de heren fabrikanten het nog steeds niet over eens zijn.

Om wifi buitenshuis te krijgen kun je betaalde hotspots gebruiken van bijvoorbeeld T-Mobile of KPN die er nu zo’n 60.0000 wereldwijd heeft maar je kunt ook lid worden van FON, een social netwerk van hotspots van particulieren die er nu al 100.000 hebben waarvan 5000 in Nederland en waar je of gratis of voor 2 euro per dag gebruik van kunt maken. Fon heeft Google en Skype als aandeelhouders en wil de wereld veroveren. Voor 40 euro investment tover je je eigen wifi station om tot een veilig intern netwerk en een voor het publiek te gebruiken hotspot waar je ook nog betaald voor kunt worden.

Maar de grote spannende ontwikkeling is Wimax, dit is de landelijke variant van wifi en belooft een supersnelle connectie van 20 mbit. Wimax is mobiel te gebruiken met je laptop maar ook met je mobiele telefoon en voor een prijs vanaf 20 euro per maand die overal zou werken zou het de ideale breedband verbinding kunnen worden. ADSL, kabel en mobiele operators vragen zich af of dit nu een grote concurrent gaat worden. Intel is de grote sponsor van deze ontwikkeling en Sprint bouwt in Amerika een netwerk voor 100 miljoen gebruikers. In Nederland wordt er nu aan getrokken door meerdere partijen zoals Casema, Worldmax, met een vrouwelijke oud directeur van Dell als CEO, CallMax en zelfs Fon schijnt op het Hotspot event een eigen Wimax netwerk te gaan aankondigen.

Wifi is van een draadloos stukje techniek waar Nederlanders ook nog de eerste chipset van hebben gemaakt, geworden tot een brede lifestyle technologie. Het geeft mij de vrijheid te doen wat ik wil wanneer ik wil en het verblijf in het buitenland is er een stuk meer connected door geworden. Morgen horen we over de volgende stappen en kijken we of Wifi landelijk gaat en de huidige marktleiders een beetje gaat opporren.

1 REACTIE

Reageer op dit artikel