KPN zielig?
Kpn wordt niet vaak als klein en zielig aangemerkt maar vorige week zette de volkskrant onder de noemer “Met Haagse aanklacht Europese windmolens te lijf” KPN als kleine dreumes neer tussen de Europeese telecom giganten die het maar moeilijk had. Gisteren daagde KPN de Nederlandse staat voor de rechter met het vriendelijke maar dingende verzoek om eens op te houden met al die vreselijke regelgeving die KPN tegenhoudt om in de televisie markt een competitieve rol te spelen.
Nu zijn we eigenlijk wel gewend dat KPN klaagt over de regelgeving. Oud directeur Wim Dik was al gezellig bezig in de jaren 90 voordurend van de daken te schreeuwen dat KPN werd vermoord door de ambtenaren maar in werkelijkheid waren het zijn internationale avonturen in Duitsland met superhoge aankoop prijzen een slechte financiële ondersteuning die het bedrijf langs de afgrond lieten scheren.
Maar KPN vindt dat de kabelbedrijven heerlijk aan zijn telefoon empire kunnen knabbelen. Van de 7 miljoen huishoudens hebben nog maar 4.7 miljoen een telefoonlijntje van KPN. Een miljoen heeft enkel een mobile telefoon en bijna een miljoen hebben een telefoon aansluiting van de kabelbedrijven. De overige Internet bedrijven komen nu pas lekker op stoom met aanbiedingen van gratis 6 maanden telefonie en tarieven die 70% goedkoper zijn of zoveel bellen als je wil voor een vast bedrag. Dit digitale bellen of VOIP probeert KPN zelf ook te doen door voor 20 euro telefonie + Internet aan te bieden maar tot nu toe doen de kabelaars het nog steeds veel beter.
KPN probeert deze sterk dalende markt te compenseren met ADSL waarmee ze bijna 40% zelf van de breedbandmarkt heeft en 20% concurrenten die het netwerk van KPN gebruiken. De kabel bedrijven hebben ook 40% van breedband in handen en competitie genoeg want prijzen in de USA, België, Duitsland zijn aanzienlijk hogere dan hier. De Mobiele markt is ook zwaar competitief maar KPN doet het daar prima.
Als groei markt ziet KPN vooral de TV markt. De Nederlanders betalen nu 1.3 miljard euro aan kabelbedrijven maar dat bedrag is in de USA en de UK als relatief 3 maal zo groot want mensen kopen daar veel meer ‘pay per view’ kanalen of bestellen films op verzoek. Daarom heeft KPN geïnvesteerd in digitenne om een beetje warm te lopen en introduceert de 2e helft van het jaar www.MimeTv.nl , nu in bèta, geavanceerd tv via ADSL met een ingebouwde harde schijf recorder.
KPN vind overigens dat de OPTA, zijn taak erg goed heeft gedaan heeft. In het laatste onderzoek naar de innovatie in de zorg roemde scheepsbouwer dat de succesvolle privatisering van KPN oa dankzij de intelligente regelgeving tot stand kwam. Maar nu zijn de markten open, wordt Kpn aan alle kanten aangevallen en moet het bedrijf zich zonder al te veel bureaucratische rompslomp kunnen verdedigen. KPN moet nu overal toestemming voor hebben, mag bv niet zwaar investeren in de tv markt want dat geld is verdiend met hun monopolie positie en de OPTA evalueert pas in 2008 de markt opnieuw en komt in 2009 met nieuw beleid. Met de huidige afkalving van klanten bestand is KPN dan al snel overleden of heeft de nieuwe groeimarkt niet kunnen aanboren, zo stelt het bedrijf. KPN wil een paar miljard in een nieuw ‘VDSL all IP netwerk’ investeren maar dan moet het niet over elk glasvezeltje in een bureaucratische molen terechtkomen.
Vandaag kreeg het bedrijf van de landsadvocaat te horen dat ze in Europa moest zijn. Nederland voert alleen maar Europees beleid uit en de commissie wil meestal alleen maar weten of KPN niet meer gereguleerd moet worden. Toch heb ik de indruk dat in Duitsland en België de grote ex staatsbedrijven veel minder worden lastiggevallen. De kabel bedrijven hebben nooit hun netwerken moeten opengooien en zijn nu regionale monopolies. In het komende jaar zullen de grootste kabelbedrijven fuseren nu Casema en Essent op de markt zijn gegooid.
KPN gaat het kort geding verliezen. Ze verdienen nog steeds 2 miljard op een omzet van 12 miljard dus medelijden krijgen ze niet (maar wel steun van de SP 🙂. Maar de OPTA zou wel eens eerder dan 2008 de markt weer eens grondig kunnen evalueren want dit soort tijdslijnen passen niet meer in de wereld van vandaag.