Home Vincent's Column Jongeren en foto's, video en digitale TV

0 3410

Wat is het beeld van de op de bank liggende consumerende kijker binnenkort toch achterhaald. De Amerikaanse non profit organisatie PEW onderzocht de groep van van 12 tot 17 jarige jongeren en keek wat ze zelf met media doen.

 

50% van de online jongeren is actief met een eigen iets op internet. Ze hebben een online pagina waarin ze erg veel van zichzelf blootgeven of werken mee aan een website voor school of verenigingen.

 

Een op de 5 houdt een eigen weglog bij waarbij ze dagelijks over hun leven rapporteren. Dit is 3x zoveel als de volwassenen die er nog een beetje warm voor moeten lopen om zelf iets te doen. Jongeren lezen lezen natuurlijk ook veel op het web maar volwassen, u dus,  zijn ook iets actiever in het consumeren. Een kwart leest wel eens een weblog. Meisjes hebben bijna 2x zovaak een weblog als jongens want die hebben het te druk met shoot them up games. Het lijkt vaak ook wel alsof jongens die ik in die leeftijd tegenkom nauwelijks uit hun woorden kunnen komen.

 

Het meest populair is het delen van foto’s en video met anderen. Lekker makkelijk met je mobiele telefoon even iets schieten en direct op het web publiceren. De camera’s in de mobieltjes worden ook steeds populairder. Nu al heeft 30% van de meer dan 800 miljoen mobile telefoons die in 2005 verkocht werden al een camera, dat is 4x zoveel als er digitale camera’s werden verkocht en er is niets leuker dan ze op het internet te publiceren zoals bekend van sites zoals www.flickr.com. Foto’s van onverwachte ongelukken zijn tegenwoordig vaak mobiel zoals de bomaanslagen in london of de moord op pim fortuyn.

Vorig jaar werden 200 miljard foto’s genomen waarvan er 50 miljard op het internet werden gedeeld.  Ook een kwart van de opgenomen video wordt verspreidt naar iedereen die het wil zien.

 

De software om foto’s en video’s makkelijk in elkaar te steken wordt ook steeds goedkoper en makkelijker. Er zijn goede gratis pakketten zoals google’s picasa of een te simpele video editors zoals windows media editor maar voor een paar tientjes heb je tegenwoordig een professioneel foto of video editing pakket waarbij de marktleider niet het Amerikaanse pinnacle is maar tot mijn verbazing het Duitse magix dat deze categorie domineert.

 

Als je denkt dat het anders is in Nederland met de jongeren ga dan eens kijken op de http://www.sugababes.nl   site. Daar zitten meer dan 500.000 meiden zichzelf zo mooi en aantrekkelijk genoeg te presenteren, onder andere voor de http://www.superdudes.nl  waar er 330.000 van rondlopen. Het stikt van de foto’s en de meeste ouders kijken vast geïnteresseerd naar de titels die hun dochters voor zichzelf kiezen zoals bitch:bunny, blond_babe, kill barby, devil eye of Hoolskutje. De mannen blijven ook niet achter met namen als stoephoer en  pimpaap. Krijg echt een fijn gevoel bij de jongerencultuur van vandaag op deze sites waar dagelijks 100.000 jongeren langskomen.

 

Er wordt zoveel met video gespeeld dat er vanaf vandaag elke dag 3 uur live internet televisie wordt gecreëerd uit alle inzendingen en live webcams in SBTV, de sugabebes televisie. Dit is voor het telegraaf concern, wat in rap tempo dit soort sites aan het verzamelen is het eerste digitale tv kanaal en voor volwassenen weer een unieke kans om vanaf vanmiddag 16.30 te zien met wat voor een digitaal creaties de jeugd zich bezighoudt.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel