Home Vincent's Column The Best of Cebit 2006

0 3180

Wat was het meest populaire op Cebit? Vandaag de laatste dag.  Ik ben door alle 30 hallen gezoefd en dank zij mijn www.segway.com  , een super elektrisch vervoermiddel wat een soort verlengstuk van mijn lichaam werd,was ik was niet zo uitgeput als de honderdduizenden rondom mij.

 

Het interessantste vond ik de outsourcing hal 8. Een paar honderd bedrijven die uit elk land kwamen variërend van India, de marktleider met honderdduizenden ICT professionals, Rusland  met alle Oost-Europese landen tot Iran waarbij de standbemanning liep te mopperen dat de regering elke business oppertunity wel erg moeilijk maakte.

 De kosten van IT’rs variëren dit jaar van $2.88 per uur bij www.supportresort.com  voor webprogrammeurs en webdesigner die je zelf moet begeleiden tot $30 euro voor een sap architect met een groot projectteam eromheen. Het professionalisme was dit jaar weer een stuk groter. Velen hadden een perfecte stand en veel verticale specialisaties. Ze gebruikte alle mogelijke webtools inclusief skype en MSN om maar goed in contact te blijven met de klant. Vanaf een uurprijs van 10 euro of meer hadden velen ook een kantoor in europa en de USA en werkten ook direct samen met de grote banken zoals abn of ing en waren vol zelfvertrouwen dat ze steeds grotere projecten zelf aannamen en niet alleen maar als onderleveranciers van de capgemini’s of de ibm’s hoefden te functioneren want hun sales skills werden snel beter.

 

Op PC gebied zag Intel overal competitie van AMD processors. Veel experts zagen AMD als technisch superieur boven de Intel dual core die met veel bombarie werd gelanceerd want marketing kunnen ze wel. Interessanter vond ik Intel’s viiv platform. Een huiskamer PC concept die direct klaar staat als je op de aanknop drukt, net zo groot is als een CD Rom player en geen ventilator bevat maar wel microsoft mediacenter bevat of een concurrerend product. Als ze dat voor 400 euro kunnen leveren dan wordt het wel wat.

 

Bij mobiel vond ik de ontwikkeling van de netwerken het interessantste. T-mobile liet een indrukwekkende demo zien van UMTS on steroids. De technische term heet hsdpa maar het betekent vooral dat deze UMTS upgrade snelheden op je laptop mogelijk maakt die net zo snel voelen als ADSL met bijna 2mbit download en 384kb upload. De responssnelheid is ook weer 2x zo hoog dus het surfen voelt snel aan. T-mobile vraagt 50 euro per maand voor ongelimiteerd gebruik in Nederland en gaat vanaf 1 april met de snelle versie aan het werk. Die werkt dan vooral in de steden maar op het platteland wordt overal het snelle Edge aangelegd. KPN is trouwens ook bezig met dezelfde upgrade.

 

Natuurlijk had Samsung een 10mbit camera telefoon en kwamen Sonyericsson met een nog mooiere walkman phone maar Da’s meer van hetzelfde. Voor 7.50 per maand kreeg je bij T-mobile 20 TV kanalen mobiele televisie over UMTS. Als dit gecombineerd wordt met een interne video recordertje in mijn telefoon zodat ik makkelijk TV series kan opnemen dan zie ik er wel wat in.

 

Verder was Skype erg populair.. Voor $35 had je een klein doosje wat je op je PC aansloot en waarmee je alle gewone telefoons in het huis kon gebruiken met skype. Draagbare skype telefoons begonnen voor een paar tientjes en zullen over u heen gestort worden. Ipod video klonen waren overal te vinden maar ze waren nog niet veel goedkoper dan de Ipod.

 

Microsoft trok volle zalen met demo’s van Vista en Office en het leek wel alsof een team graphical designers een wedstrijd aan het aangaan waren met apple om het scherm zo kleurrijk en cute mogelijk te maken. De microsoft Origami bleek geen Ipod killer te zijn maar een mini tablet en brandde voorlopig nog gat in een hand, had een batterijleven van slechts 3 uur mee en ik zag er voorlopig nog even niets in.

 

Maar het meest populair was de stand van Siemens Mobile. Een bedrijf wat net was overgenomen door het Taiwanese BenQ want het Duitse bedrijf heeft de handdoek in de ring gegooid om te concurreren. Wat was er te zien? Ronaldo die T-shirts weggaf en foto opportuniteit. En daar liep het publiek nu het meest warm voor. ICT vertegenwoordigd wel veel geld maar is het ook belangrijk?

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel