Home Vincent's Column PCzapper, 90% of succes is sticking around

0 3662

In mijn kolommen doe ik vaak verslag wat ik zelf heb meegemaakt met nieuwe gadgets, internet sites, ict ontwikkelingen of interessante bedrijven. Vandaag wat ervaringen over mijn eigen bedrijfje PCzapper wat ik vorig jaar heb opgericht met 2 vrienden, een briljant programmeurs en een strateeg. Fijn slijpers die hierin verkapte reclame zien hebben helemaal gelijk maar ik zal ook vertellen over allerlei stomme fouten die ik heb gemaakt en zaken die ik geleerd heb. 

PCzapper werd geboren uit het idee dat  het breedband internet een grote video recorder aan het worden is met duizenden super leuke programma’s maar dat het gewoon niet leuk genoeg is om er op een webachtige manier naar te kijken. Je wil alle uitzendingen gemist van de publieken, talpa, sbs, de rlt programma’s en duizenden video files van gebruikers gewoon op je TV zien met een afstandsbediening en vanuit een makkelijke programma gids lekker klikken. De PC als breedband TV.

 Simpel idee. Er lijkt een grote markt voor te zijn volgens alle trendwatchers van deze wereld. Maar er alleen maar over praten is niet genoeg om er van te profiteren,  ik moet toch denken aan het studiefonds van mijn zoon van 6 weken oud en dan begint het ondernemen met hindernissen.

 

Je wil natuurlijk graag programmeurs uit India of rusland tegen 10 euro per uur inhuren maar dat blijkt in de praktijk toch moeilijker te zijn dus je huurt toch maar voorlopig dure intelligente mensen hier. Het duurt natuurlijk, zoals alle software, 3x zo lang om het product af te maken, het heeft in het begin 3 maal zo weinig gewenste features en het foutvrij maken duurt eindeloos.

 

De fysieke producten worden in China gemaakt tegen super lage kosten maar natuurlijk worden de verkeerde stekkers eraan gezet en komt de container overal terecht behalve in Rotterdam.

 

De fullfilment van de orders besteed je natuurlijk uit maar de hoeveelheid miscommunicatie die hieruit ontstaat lijkt ongelofelijk.

 

In de tussentijd moet je de salarissen en kosten gewoon doorbetalen want je hebt besloten dat je niet te snel met Venture kapitalisten aan de gang wil gaan. Je gaat natuurlijk wel geld ophalen bij informal investors voor een klein bedrag want om je hele pensioen hieraan te gaan besteden lijkt teveel risico maar je merkt al snel dat ook het ophalen van een klein bedrag veel meer geld en tijd kost als je voor mogelijk had gehouden. Je kunt maar beter direct een paar miljoen ophalen. Het blijkt dat alle staats regelingen voor innovatieve bedrijven, zoals ondernemings krediet garantie regelingen bij de 3 banken die ik heb gecontacteerd niet bekend zijn en support voor innovatieve bedrijven moeilijk te organiseren is.

 

Maar goed, eindelijk is het product klaar. Duizenden films en tv programma’s van het internet worden nu verzameld in breedband startpagina en door een sophisticated backoffice bij elkaar gehaald. Het blijkt vervolgens dat je bijna met iedere eigenaar een prettig gesprek over rechten moet hebben. Niet de makkelijkste onderwerpen en het duurt weer langer

 

Toen het concept uitgetest en het gelukkig werkte als een gek, de bèta testers waren enthousiast, veel positieve reviews in de bekende computerbladen en kranten. Na enige aandringen gaat MediaMarkt het verkopen evenals honderden andere winkels. Maar dan blijkt dat het product te langzaam loopt want het algemene tv-pc concept is onbekend bij het publiek en bij verkopers, en wat de boer niet kent dat eet hij niet! En het uitleggen van een nieuw iets aan de klant blijkt het moeilijkste van alles te zijn.

 

Dus maar weer leentjeboer bij Skype gespeeld. We gooien het business model om en geven vanaf vandaag het PCzapper programma gratis weg op onze site zodat mensen het helemaal kunnen uitproberen en zelf enthousiast kunnen worden. We gaan dan verdienen aan de extra spullen erom heen zoals de fysieke connectie naar de TV en doordat Internet providers en de grote uitgevers het in aangepaste vorm aan hun klanten willen geven.

 

Waarmee de moraal wordt dat het veel makkelijker is voor mij aan de kant commentaar te geven op alle grote ICT trends. Bij ondernemen komt het aan om het juiste product, op de juiste tijd, met het juiste businessmodel op de markt te brengen en net zolang door te gaan tot die mix goed zit. En dat is niet simpel. Woody Allen zei dat ‘ 90% of succes is sticking around ´, ik zal de komende tijd als ondernemer weer stevig blijven leren van mijn eigen fouten!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel