Home Talk to Me Is de Blackberry Bold 9000 de concurrent van de iPhone?

4 5740

Ik loop met een iPhone rond en een Blackberry. Alle zakelijke dingen: Twitter, email, agenda en browsen doe ik met de Blackberry. Voor video, podcasten, foto’s maken en soms browsen gebruik ik de iPhone. Nu komt Blackberry in juli met de nieuwe BOLD 9000. HSDPA, WiFi, GPS, prachtige browser inclusief YouTube, video kijken, HTML Email en nog steeds een geweldig toetsenbord. iPhone komt ook met een nieuwe versie rond die tijd, maar nog niet in Nederland. Ik heb een uur kunnen spelen dankzij een illegale kopie die even in Nederland was. Voor wie is het ding en wordt de iPhone/Blackberry een serieuze confrontatie? Kijk!

Wat vind ik uiteindelijk voorlopig van de vergelijking tussen iPhone en Blackberry? Blackberry is een hardware/sofware/service combinatie. Een handheld heeft eigen software die met de backoffice (de BES of BIS genoemd). Verbeteringen van de dienst vinden dan ook plaats op al deze gebieden.

Deze Bold 9000 heeft als toestel dus de volgende eigenschappen

 • HSDPA, lekker snel browsen en als modem voor je laptop gebruiken en eventueel via VOIP goedkoop kunt bellen.
 • WiFi, zodat je nog sneller kunt internetten
 • Mooie browser met zelfs youtube flashsupport. Doordat de browser via de achterkant wordt geoptimaliseerd is hij erg snel. Alle dingen die voor mobiel niet nodig zijn worden verwijderd.
 • GPS en geo-tagging met support voor een aantal navigatie pakketten zoals het gratis Nav4All maar ook betaalde versies met bv verkeersinfo. Deze gps kan ook gebruikt worden voor geo tagging van foto’s, video’s en route registratie.
 • Prachtig video scherm met dezelfde resolutie, maar niet dezelfde grote als de iphone
 • Camera die betere foto’s en video maakt

De software 4.5 die erbij zit, maar die elke Blackberry gebruiker in samenwerking met Bes 4.15 gratis kan krijgen geeft de volgende features:

 • Echte html email,
 • Goede kwaliteit pdf viewer,
 • Editen en downloaden van Word/Excel
 • Je kunt alle email in je Exchange box vinden en gebruiken.
 • Todo vlaggetjes support (da’s voor mij handig, lang op gewacht)
 • Kijken in agenda naar availability collega’s
 • Meerdere agenda’s beheren (google client etc).

Wat vind ik ervan na 1 uur testen? Alles wat ik als Blackberry lover wilde hebben zit erin en ik ga hem kopen Nu moet ik nog kijken of het met mijn iTunes kan integreren dan zou het een vervanger kunnen zijn van mijn iPhone want ik ben een podcast freak. Ik moet er wat langer mee werken maar de snelheid en usability is weer een stuk verbeterd.

Iphone voelt nog steeds veel eleganter en cooler en is een prachtige hype maar de Blackberry is zoveel productiever en heeft nu zoveel media features dat ik me goed kan voorstellen dat er slechts 1 apparaat in mijn jasje komt te zitten. Integratie met mijn media situatie thuis is daar essentieel.Maar al mijn jasjes zitter toch altijd vol met apparaten dus dat zal niet lang duren.

Voor mensen zonder Exchange is het vooral de vraag of je een toetsenbord nodig hebt. Ik kan niet zonder maar ik schrijf ook veel. Voor degene die niet veel communiceren en met een touch screen toetsenbord overweg kunnen is de iPhone nog steeds geweldig en ze komen in juli ook weer met een nieuwe versie met in ieder geval HSDPA en hopelijk ook GPS.

4 REACTIES

 1. Hi Vincent,

  Inderdaad een indrukwekkend device, die Bold. Vwb iTunes: je gebeden zijn verhoord, er komt iTunes support in dit apparaat!

  Groet,

  Thierry

 2. Wat een prachtig apparaat zeg die BOLD! Dit is zeker een killer voor de iPhone op de zakelijke markt…. Alleen inderdaad die muziek! ga snel eens even kijken hoe dat geintregeerd kan worden.

Reageer op dit artikel