Home Vincent's Column Ik haat usernames en passwords

0 5170

Internet is voor mij een doodnormaal gebruiksinstrument geworden. Ik begin de dag met het lezen van een tiental nationale en internationale kranten. Ik koop mijn boeken via Amazon.com, mijn keukenapparatuur via marktplaats en ebay. Ik luister naar mijn muziek online via rhapsody, bestel mijn kaartjes via bios.nl, boek mijn reizen online en discussieer mee op een flink aantal forums. Voor mij werk moet ik dagelijks in een hoop extranetten inloggen en voor mijn komende trouwfeest zijn er ook weer 3 websites waar ik mee moet werken om het goed te regelen.Ik werd dus helemaal gestoord van het aantal username/passwords wat ik moest onthouden. Elke keer weer formulieren invullen wie ik ben, wanneer ik geboren ben en waarom, met adressen, creditcard nummers etc werd ondanks het feit dat ik ze snel kan typen zeer saai en irritant.

Al jaren geleden hebben bedrijven dit proberen op te lossen. De eerste die zich aanmeldde was Microsoft Internet Explorer die een aantal versies geleden plechtig beloofde al mijn username en passwoorden te onthouden. Op een gegeven moment heb ik de moed maar opgegeven want ook al belooft Explorer af en toe om een passwoord te onthouden het is een beetje een Russische roulette wat mij betreft of het de volgende keer het juist herinnerd . Je kunt ook helemaal niet zien bij welke bookmarks Explorer iets heeft onthouden en sinds ze de browseroorlog hebben gewonnen hebben ze überhaupt geen enkele tijd meer besteed aan dit onderwerp.

Toen kwam Google Toolbar. Een handig programmaatje wat ik iedereen kan aanraden. Het zorgt voor wat minder irritante popups, maakt het simpel om te zoeken in Google en kan een simpel formulier invullen met naam adres, woonplaats + creditcard informatie. Maar het onthoudt geen sites met username en passwoord en werkt eigenlijk te simpel om het vaak goed te doen.

Firefox, de nieuwe browser uit het opensource wereldje is een stuk sneller met browsen, heeft nu nog minder veiligheidsproblemen en een iets betere userinterface door de tabladen. Het onthoudt username/passwords redelijk  maar helpt me nog niet bij die eindeloze hoeveelheden websites formulieren die ik moet onthouden en het beheer van mijn favorieten blijft een probleem.

Maar naar veel omzwervingen ben ik aangekomen bij RoboForm. Dit kleine handige utiltity heeft alle prijzen gewonnen bij PCMagzines en andere expert websites en het is handig voor mensen die internet echt gebruiken. Als je bij een website komt die weer vraagt om alle overbodige informatie kun je het direct met 1 click laten invullen waarbij je dan uit verschillende profielen kunt kiezen zoals je werkinformatie, privé of een anonieme naam wat ook vaak handig is. Het suggereert inlognamen en passwords en onthoudt deze voor je. Vervolgens heeft het dan een handig lijstje van favorieten waar je met 1 click ingelogd gaat.

Het programma bewaard alle username en passwords in 1 file met een centraal passwoord en als klap op de vuurpijl kun dit programmaatje makkelijk op een usb stick zetten en meenemen naar alle andere computers zodat je, waar je dan ook bent, altijd bij je belangrijke sites kan. Het bevat geen spyware of addware en 5 miljoen mensen gebruiken het. Het is gratis tot 10 sites en de professionele versie die ik zelf gebruik en die voor mij 210 sites met username password behapbaar maakt kost ongeveer 25 euro.

Ben ik nu de enige die vind dat dit soort handige dingen wat iedereen nodig heeft gewoon in programma’s als internet Explorer thuishoort en dat ik niet zo lang moet zoeken naar zoiets vanzelfsprekends? Aan de andere kant als Microsoft of Google dit inderdaad doet dan verdwijnt Roboform.com als klein bedrijf natuurlijk weer van de aardbodem en schreeuwt iedereen weer moord en brand.

Internet software moet handiger worden maar totdat de groten het aanpakken moet u zelf af en toe wat doen. En de vakantie is toch een prima moment om dit soort zaken eens goed te regelen?

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel