Home Vincent's Column Hype van de Internet crisis

0 3182

De kolom van vandaag staat hieronder. Hier eerst een verslag van de persconferentie van Maurice de Hond.
Ik zit nu in de persconferentie van Maurice de Hond. Erg veel camera’s!

De actuele foto’s op http://www.zing.com/album/?id=4293004581

Maurice vertelde uitgebreid hoe het proces van schorsing is gegaan hetgeen gedetailleerd wordt gerapporteerd op www.maurice.nl waar alle stukken staan
Maurice gaf aan hoe schadelijk zijn ontslag was, hoe lang de rvc al bezig was zijn vertrek voor te bereiden. De deal met Pieterman en 2 exits vielen in het water.

Hij stelt dat er nu een interim manager bezig is zonder dat er een goede financier is gevonden.

Hierbij de belangrijkste feiten die ik gekopieerd heb, het vragenrondje komt nu en ik zal hierover rapporteren op www.vincente.nl in de kolom van vandaag!

Maurice eist dat de schorsing ongedaan wordt gemaakt, hij is bereidt met de interim manager samen te werken. Hij eist dat Pieter van Hoogstraten als vz van de RVC samen met de andere leden aftreedt (hij is nu op vakantie in het buitenland.)  en wil ‘een commissie van wijze mannen’

M. kondigde aan naar rechter te stappen indien de aandeelhouders vergadering niet direct wordt uitgeschreven.

  • V: Hoeveel was de afwaardering voor 2000, A:in de RVC vergadering van begin Jan. was een bedrag van 20 miljoen gulden afgesproken. Nu is er een 70 miljoen afwaardering gerapporteerd.
  • V: Heeft u niet op de nieuwjaarsboodschap een te zonnig verhaal gehouden terwijl u bezig was Fl. 20 miljoen af te  waarderen op de portefeuille: A: Ik mocht als CEO niets vertellen over de cijfers en de winstverwachtingen. 
  • De RVC gaf aan dat er een positief verhaal op de nieuwjaarsreceptie moest worden gehouden. 
  • V:Maandag zei Newconomy Dhr Aanink dat 6 van de 30 dit jaar winstgevend zouden worden. A: Kan zeer goed zijn. 6 van de grootste hebben samen 150 miljoen omzet.
  • V:Nesbik gaf aan de RVC te steunen. A: Hij heeft met alle aandeelhouders gesproken. Geen van deze hebben tegen M. verklaard bij de RVC aangedrongen op het vertrek van Maurice. 

Gisteren een verhaal gehouden over ‘de hype van de internet depressie’ bij http://www.firsttuesday.nl/, een bekende internet netwerk organisatie met 250.000 leden die in zeer veel steden elke eerste dinsdag van de maand bij elkaar komen om, of risico kapitaal te vinden of goede bedrijfsplannen op te sporen.

Ik was er zelf nooit geweest maar had er al veel over gehoord. Investeerders, ook wel VC’s genaamd hebben een ander kleur badge dan internet entrepreneurs en ik werd dan ook voortdurend aangesproken door energieke personen die mij over hun geweldige bedrijf wilde vertellen zonder te vragen wat ik nu eigenlijk wilde.

Veel van de huidige lessen van het Internet zijn ook door firsttuesday opgepikt, vroeger was de drank gratis en kwamen er duizenden mensen naar de Escape, nu moest je overal voor betalen en was het in het oude Oibibio gebouw waar nu Magicminds, een dynamische webbuilding organisatie zit.

De indruk dat er bij de investeerders de klad in zit is maar ten dele waar. In Amerika wordt er nog steeds dagelijks zo’n $160 miljoen geinvesteerd waarvan 40% in Internet en in Europa elke dag zo’n 50 miljoen Euro ongeveer gelijk aan vorig jaar. De bedragen zijn groter, de management teams ervarener. B2C zijn voorlopig even nergens meer te zien en de bedrijven met de unieke gratis producten zijn pleite. Maar de omzetten van de bedrijven groeien snel, het geld wordt zorgvuldiger geïnvesteerd en de grote meerderheid van de menigte was er happy mee.

Maar bij een internet depressie horen ook schuldigen!

Tijdens de borrel sprak ik met Alfed Monterie van de Telegraaf die een interview had gepubliceerd van Pieter van Hoogstraten, Voorzitter van de raad van Commissarissen van Newconomy die daar vertelde dat de nieuwjaarsborrel toespraak van Maurice de Hond reden was om hem per direct op non actief te zetten. Onwaarschijnlijk verhaal vond ik, elke investerings beslissing was door de board goedgekeurd.

Maar Maurice lijkt al bijna redeloos verloren, de financiële ellende wordt breed over de straat gestrooid. De NRC schreef een zeer goed evenwichtig artikel over het verhaal achter Maurice maar het komt bijna over als een overleidings bericht. Morgenvroeg om 10.00 in het Sherenton op Schiphol geeft de Hond zijn kant van het verhaal, en ik ben benieuwd! 

Het internet als medium staat in mijn opinie totaal in de kinderschoenen, maar wel met 400 miljoen gebruikers. Het wordt een factor duizend keer zo snel in de komende 4 jaar en we gaan nog zoveel verdiepingen en successen zien dat de hype van de internet depressie volgend jaar wordt gekoesterd als een zeer nuttig moment van bezinning.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel