Home Vincent's Column Israel, high tech leadership & vrede

0 2826

Vandaag een ervaring uit Israël, ik ben hier bij een conferentie om te leren over Leiderschap en autoriteit, en Israël is een interessant land om over leiderschap na te denken aangezien Sharon hier vorige week verkozen werd, een supersterke oude generaal die niet van wijkt tegen de Palestijnen en Israel heeft de interessante traditie om gekozen leiders snel met de grond gelijk te maken.

Toen ik 20 jaar geleden met een rugzak door Israël trok was er geen Palestijns probleem want er waren volgens de minister president geen Palestijnen maar nu praat men openlijk over een verdeling van Jeruzalem en een oplossing voor de setlements. Na veel discussie is mij duidelijk geworden dat Sharon wellicht niet de oorlogsstichter is maar misschien de un-thinkable kan doen, vrede sluiten met de palestijnen.

Bij de conferentie waren ook een aantal high tech CEO’s die aan het worstellen waren met het concept leiderschap in hightech startup companies. Ik was verbaast dat deze mensen de tijd namen om hierover te leren maar het bleek een groot probleem te zien om met jonge brilliante technici een bedrijf op te zetten en te runnen. Ik vroeg mij af hoe het kwam dat Israel zo heeft geprofiteerd van de hightech.

Volgens Robert Rosenburg, president van www.Koldoon.com een bedrijf wat gedetailleeerde informatie levert over high tech in Israel zijn er de zo’n 3000 high tech bedrijven die de laatste 10 jaar gestart zijn met meer dan 150.000 werknemers. 100 Israelische bedrijven zijn genoteerd aan de amerikaanse beurs, honderden aan de lokale beurs. Mirabelis met het product ICQ is voor $400 miljoen door AOL gekocht of Chrometics voor $5Miljard door Lucent. Er zijn volgens hem 3 redenen voor deze explosie.

Allereerst is Israel een immigraten land wat zeer veel internationale connecties, en de miljoen hoog opgeleide joden die de laatste 10 jaar vanuit de oude USSR zijn geimigreerd hebben sterk aan de groei bijgedragen.

Ten tweede de rol van het leger als innovator, iedereen moet dienen in het leger en het begrip defense conversion, een uitvinding die je in het leger doet en daarna in de burgermaatschappij introduceerd is weid verbreidt.

Ten derde de pioniers mentaliteit om door middel van slimme dingen en veel uitproberen onmogelijke dingen voor elkaar te krijgen. Een weekje Israël liet mij duidelijk het leiderschap, en de high tech pioniersgeest zien. Ik wens ze veel succes met het moeilijkste product aller tijden PEACE

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel