Home Vincent's Column Cebit observaties, waar gaat Nokia heen?

0 3088

Het voelt goed om weer terug te zijn op bnr nieuwsradio na een afwezigheid van 2 jaar waarin ICT een beetje in het financiele verdomhoekje zat. Maar goed, I’m back, dus mijn commentaar op ict, kunt u de komende tijd weer tegemoet zien, of negeren. Ik vind het een goed idee om maar te beginnen met innovatie in nederland.

Afgelopen maart ging ik zelf eens kijken in Cebit wat de innovatie ons bracht. Met 600.000 bezoekers en 4000 producenten is cebit zoveel dat je je bijna verloren voelt in al dit geweld. Ik had met een aantal collega’s een selectie gemaakt van de leukste nieuwste dingen op mobile gebied en organiseerde een rondleiding. Ik ging met 20 mensen en een luidspreker op pad en binnen 5 minuten had ik 150 mensen achter me aan als een rattevanger van hamelen Innoveren doen mensen ook liever samen..
De mobiele telefoons zijn tegenwoordig de grootste gadgets en veranderen het snelste. De camera is tegenwoordig ingebouwd en die wordt snel beter. We zagen bij Cebit 1 en 2 megabit camera’s met zeer goede kwaliteit foto’s bij Nec en Samsung. Foto’s maken en direct versturen per email zodat hij bij een website terrecht komt of bij iemand zijn email gaat super snel en overtuigend., Nu gaat dat ook met video filmpjes gebeuren. Kort filmpje opnemen en wegsturen. Komt binnen een paar minuten aan en is erg aardig.

Siemens liet een telefoon zien met een door lasterstralen geprojecteerd toetsenbord op de tafel. Je kunt simpel door te typen met je vingers op de tafel snel een sms of email schrijven.

UMTS deed zijn intrede. Door een UMTS insteekkaart te nemen in je laptop heb je in alle grote steden en op de snelweg ADSL achtige snelheid. Surfen en emailen werkt als een trein en is flitsend. Probleem is nog wel de prijs. Vodafone heeft het geintroduceerd voor een prijs van 1 euro per megabyte zodat je per dag wel zo’n 20 euro kwijt bent. In duitsland is die prijs al bijna 4 maal lager. Zulke prijzen komen in Nederland vast ook als KPN het in de zomer introduceerd en Vodafone wat concurrentie krijgt. Als ze de prijs redelijk krijgen dan wordt Umts op je laptop een groot succes want het werkt.

Ook zag je bij Cebit de video telefonie met je UMTS mobieltje. Nu is daar altijd veel discussies over over of dat wel nuttig is. Ik heb zelf video conferentie bijna nooit gebruikt. Maar sinds ik ontdekte dat in Japan en Korea de groep van mensen die videotelefonie het meest gebruikt blinde mensen zijn ben ik er anders over gaan denken.  Zij gebruiken het als een soort blinde geleide hond Ze bellen iemand op en die kijkt voor hen mee. En eigenlijk willen we dat zelf ook vaak, dat iemand even meekijkt om te zien wat we meemaken. Prive of zakelijk.

Maar toen kwam ik bij Nokia. Nokia is de koning van de mobiel met 40% marktaandeel en een waanzinnige marktwaarde. En wat me opviel is dat ik daar zo weinig nieuws zag. Een Nokia Communicator die al jaren niet fundementeel is veranderd. De N-Gage, een toestel wat gaming combineerde met een draconische telefoon was absoluut geen succes en je kunt het nu voor weinig kopen bij Radio correct en dan weet je het wel. Veel verschillende modellen maar weinig echt mooie toestellen. Bedrijven als Nec, Panasonic, Sharp en Samsung zijn zoveel beter met hun prachtige slankte telefoons met mooi heldere kleurenschermen, intense beltonen en fantastische features.

De inkopers van de grote telecom operators zijn ook absoluut niet enthousiast over Nokia, weinig nuttige nieuwe toestellen, de kwaliteit is de laatste jaren enorm naar beneden gegaan en de flexibiliteit is er niet. Je mag blij zijn dat je mag kopen. In de zakelijke wereld heeft iedereen een 6310 met hun carkit wat ze jaren geleden hebben gekocht en die niet meer te koop zijn vanaf juni. Nauwelijks een opvolger.Nokia daalde vorige week 17% in 1 dag en gaat nog verder naar beneden voorspel ik.

Wat  nu de stand van zaken bij Nokia en innovatie in nederland met elkaar te maken hebben ga ik volgende week behandelen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel