Home Vincent's Column Oops, mijn eerste ervaringen met UMTS! Geweldig net wifi maar….

0 3282

Vandaag kreeg ik mijn eerste rekening binnen voor het gebruik van het vodafone UMTS netwerk. U weet nog wel UMTS, van die dure veilingen. Waar minister zalm 1.6 miljard euro voor kreeg in 2000 en nog vragen moest beantwoorden in het parlement waarom het zo goedkoop was, want in Engeland en Duitsland was het maar liefst 25x zo duur. Die veiligingen dus. KPN ging bijna failliet aan de aankoop van de Eplus en de UMTS licenties in Duitsland en heeft een paar giga zware jaren achter de rug van reorganisatie na reorganisatie om de schuld van 24 miljard weer terug te krijgen na onder de 10.

Vodafone was de eerste die met het nieuwe netwerk UMTS live ging en ik heb er in de maand maart een data kaart voor mijn laptop gekocht en er mee rondgelopen. Wat heb je nu aan UMTS op een laptop? Het is eigenlijk gewoon mobiel ADSL. Je gaat ergens zitten, doet je laptop open en voila je hebt een super snel internet. Het is ‘always on’, lekker snel, net zoals thuis met je gewone adsl aansluiting, je email komt zoemend binnen, je webpagina’s vliegen je om de oren en je kunt gewoon overal werken terwijl MSN altijd aan blijft en het journaal is full screen te bekijken. Het lijkt qua snelheid en gebruik op WIFI, oftewel draadloos internet alleen werkt WIFI maar op een enkele plaatsen zoals DECT en UMTS overal zoals een GSM telefoon.

Je betaald niet voor de tijd dat je online bent maar voor het aantal megabytes wat je gebruikt. Vodafone heeft nu een 13 tal steden aangesloten, de grote steden maar ook delft en hilversum. Alkmaar deed het niet. Ook op de snelwegen werkt het overal prima. Als er geen dekking is ga je automatisch terug naar het langzamere maar ook erg handige GPRS wat meer voelt als een langzame inbelverbinding. Prima voor Email maar niet leuk voor surfen. De software installeerde in 5 minuten en heeft maar een klein bugje.

Zitten er dan geen problemen aan? Nou…. een kleine. Dat UMTS gaat zo snel dat de megabytes werkelijk er doorheen vliegen. Het grootste abbonement kost ongeveer 90 euro en dan krijg je er 100 megabytes erbij. Voor elke extra megabyte kost het je een eurotje, hou dat even vast.

Nu kreeg ik gisteren die eerste rekening van Vodafone. 850 euro. 850 euro????? Ik was er al bang voor. Het enige bugje wat in de software zat was dat er het megabyte tellertje niet werkte. Het stopte bij 50 mbyte…. Nu blijkt dat ik over de dagen dat ik in de maand maart in het land was ongeveer 70 megabyte per dag gebruikt.

 Ik gebruikte UMTS ongeveer 2 a 3 uur per dag dus een uurtje email en surfen kost 25mb. Maar het journaal heeft na 10 minuten ook weer 20mb opgebrand.

 Dankzij God kreeg ik nog 50% korting op de megabyte prijs want anders was het 1700 euro geworden. Dus de conclusie is voor mij: UMTS is brilliant maar die prijs moet zwaar naar beneden. Het gemak van echt overal je Laptop opendoen en te kunnen werken is absoluut geweldig maar niet om failliet aan te gaan  KPN gaat het deze zomer introduceren, in meerdere steden en hopelijk met een veel plezieriger prijsbeleid.

In Duitsland heeft Vodafone de prijzen al weer met een factor 3 laten dalen en je kunt ook per uur betalen. Maar als ik hardop droom dan moet een zware gebruiker 100 euro per maand betalen en een redelijke gebruiker 50 euro.. Maar zou die beruchte veiling dan wel ooit worden terugbetaald?

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel