Home Vincent's Column Google naar de Beurs, de internet beurs waanzin gaat weer beginnen

0 2682

Het enthousiasme over Internet investeringen is weer helemaal terug in America. De koersen van Amazon, Ebay en Yahoo zijn weer net net zo hoog als voor de internet bubble. Amazon.com is de goedkoopste met een waarde van 17 miljard dollar, 120 maal de winst en daarmee net zoveel waard als de telecommunicatie gigant Lucent die voor slechts 5x de winst de deur uit gaat, Yahoo is een cool 35 miljard, 140 x de winst, en bijna net zoveel waart als Ericsson maar Ebay is 53 miljard, slechts 100x de winst maar daarmee meer waard dan HP die 20 maar zoveel mensen en omzet heeft. Deze internet bedrijven maken nu wel winst en groeien nog steeds als kool.

 

En dan kondigde Google als klap op de vuurpijl vorige week aan om eindelijk naar de beurs te gaan. Het bedrijf wat 5 jaar geleden werd gestart door 2 wiskunde studenten van standfort universiteit is gaat ongeveer 15% van het bedrijf verkopen voor een bedrag van 2.71828 miljard dollar. Dit rare bedrag wat ze willen ophalen, is geen toeval. Het is de Euler Factor, de basis van de natuurlijke logeritme, een wiskundig getal wat we wellicht nog gehad hebben op de middelbare school en daarna snel vergeten zijn. Het is een onzinnig bedrag maar Wall Street maakt het niet uit. Ze krijgen het!

Er wordt verder een Dutch Auction gehouden voor de aandelen. Amerikaanse gebruikers van Google kunnen straks op het internet bieden op aandelen en wie boven de uitgifte prijs bied die krijgt ze. Dit is op zich innovatief en democratisch want normaal worden nieuwe aandelen door de grote zakenbanken onderhands verkocht aan hun beste kapitaalkrachtige clienten en kan het grote publiek ze pas kopen nadat ze de eerste dag verdubbeld zijn in waarde.

Er zijn nog een paar andere aardige eigenzinnige dingen aan google. De directie heeft verklaard dat ze niet mee gaan doen aan het voorspellen van winsten per kwartaal. Dat zou maar teveel afleiden van het echte ondernemen. Ze vergelijken een management wat te veel per kwartaal rapporteerd met iemand gewicht wil verliezen en dan elke week gaat rapporteren hoeveel ze nu weer wegen. 

Google wordt ongeveer 20 miljard waard, 200x de winst en 20x de omzet van 2003. Het geld zal gebruikt worden om overnames te doen. Google is een razendpopulaire dienst. Ongeveer de helft van 400 miljoen dagelijkse zoekactiviteiten op het net gaan via google en ze hebben het ook goed geregeld. Vooral het gebrek aan advertenties op de hoofdpagina is werkelijk elke keer weer een heerlijk rustig moment van de dag. De advertenties die duidelijk te onderscheiden zijn van de zoekresultaten zijn helemaal toegespitst wat je op dat ogenblik zoekt en vaak erg praktisch. Google heeft mijn dagelijks internet leven veranderd. Ik heb geen bookmarks meer nodig, ik type gewoon wat keywords in en vind snel terug wat ik nodig heb. Het bedrijf zal het prima doen, ook al zal Microsoft in de komende jaren werkelijk alles in de ring gooien om het internet zoeken in alle hoeken en gaten van het windows systeem te integreren en proberen om Google de Netscape weg te laten gaan. Meestal maken de opgejaagde bedrijven zelf veel fouten en blijft microsoft er systematisch achteraan jagen tot ze struikellen maar google kan het natuurlijk redden. Maar is het nu die 20 miljard waard?

Ach,dat is volstrekt retorische vraag, voor de record: ik denk helemaal niet dat de internet bedrijven dit waard zijn maar dat is eigenlijk relevant. Als genoeg particuliere investeerders zonder veel financiele kennis deze aandelen gaan kopen dan gaan ze stijl omhoog en wordt iedereen bijna gedwongen om ze te kopen om niet achter te blijven bij de stijging van de beursindex. Als de google beursgang lukt dan staan er 14 andere technologie bedrijven klaar om er direct achteraan te gaan. Laat de waanzin weer beginnen!

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel