Home Vincent's Column Big European brother will watch you

0 3296

Een vriend van mij stuurde me deze week een berichtje. Hij zit lekker in Oman, vlak naast Saudi Arabie waar het 33 graden is. Het internet is daar streng gereglementeerd en wordt door maar liefst 1 internet provider geleverd. Een hele boel sites met milde kritiek over de sultan, het politieke bestel, kritiek op de islam of over sex zijn niet bereikbaar. Verder werken sommige peer 2 peer diensten niet en al het verkeer wordt spontaan afgeluisterd dus af en toe krijg je een leuk bezoekje aan huis als je iets te kritisch bent.

 

Wat heerlijk dat ik in Nederland leef waar dit soort idiote praktijken niet gebeuren.. Waar de liberale normen heersen en waar je onschuldig bent tot je schuld is bewezen. Hoewel… als op 14 april de Europese ministers van justitie, buiten het parlement om, een Europese kaderbesluit over de bewaarplicht aannemen verandert dit.

 

Internet anoniem? Laat me niet lachen. iedere internet provider moet nu aan elke opsporingsambtenaar informatie over zijn klanten geven wat volgens Donner dit jaar tienduizenden keren gebeurd. Als politie en justitie besluiten om een verdachte te volgen wordt na toestemming van de rechter commissaris het email en internet verkeer zonder meer afgetapt, 3 maanden bewaart en doorgestuurd naar de autoriteiten.

 

Maar nu komt er dus een leuke Europese verplichting bij. De internet providers moeten alle verkeersgegevens van alle internet gebruikers in Europa bewaren. Dit houdt in dat voor iedereen apart wordt bijgehouden welke sites u bezoekt, aan wie u een email verstuurt en van wie u het ontvangt, met wie u chat, msn’nd  en welke kazaa achtige diensten u gebruikt.

 

Het is een controversieel issue waar al veel kritiek op is geleverd. Juristen, Euro parlementariërs en nationale parlementariërs waarschuwen tegen het voorstel en zeggen dat we internet in Europa zwaarder willen afluisteren dan zelfs de verenigde staten.

 

Naast de privacy issues kosten dit soort maatregelen een hoop geld, wat de internet providers, en dus u als klant gewoon moeten betalen. Verder moet dit soort maatregelen bij alle nieuwe digitale diensten worden meegenomen wat de innovatie afremt.

 

En ik denk niet dat misdadigers en terroristen gewoon gaan e-mailen of surfen. Ik zie al dat de politie een terrorist vind die in Google intypte ‘doorsteken dijken’ en vervolgens aan de hand van de tekeningen van deze dijken berekent hoeveel bommen hij nodig heeft om Rotterdam en Amsterdam onder te laten lopen. Natuurlijk moet Hilversum wel boven water blijven om de tv uitzendingen te verzorgen want anders heeft het geen zin. Lijkt me geen geloofwaardig scenario.

 

Mijn vriend in Oman vroeg me trouwens om het skype programma even te sturen. De website www.skype.com is verboden maar het Skype programma, waarmee je  kunt telefoneren via internet is onmogelijk tegen te houden en de communicatie is sterk beveiligd en dus niet af te luisteren voor justitie. De kinder porno misdadigers gebruiken Freenet, een open source peer 2 peer systeem waarmee files anoniem kunnen worden gedistribueerd zonder dat achterhaald kan worden wie er mee te maken had.

 

Het argument is dus dat deze maatregel te draconisch is om op iedere Europeaan toe te passen, duur, de innovatie afremt en dat het alleen maar werkt voor de sufferdjes die niet verder kijken dan hun neus lang is.

 

Op 12 april spreekt Donner met de 2e kamer hierover. Op 14 april wordt het door de Europese ministerraad besloten, zonder invloed van het parlement. Dit is voor mij een goede test of het euro parlement en het nationale parlement dit accepteren en waarmee het democratische gehalte van Europa wordt aantoont.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel