Home Vincent's Column Nokia 9300 review in Kolom Telegraaf

0 3404

Telegraaf vrijdag 25 maart

 

Smartphone


De Nokia Communicator 9300 is een poging om een gewone telefoon te transformeren tot een mobiel kantoor. Deze smartphone heeft een toetsenbord, goede e-mail ondersteuning en een browser. De bedoeling is dat je er ook teksten mee kunt verwerken. Het is zeer de vraag of Nokia negen jaar nadat de eerste Communicator uitkwam, erin is geslaagd een echt volwassen smartphone te maken. Dit is maar ten dele gelukt. Mij irriteert het dat Nokia dit soort apparaten gewoon niet goed krijgt. En dat terwijl Nokia de mobiele telefoon markt domineert en vooral het zakelijke segment volledig beheerst.

Maar laat ik positief beginnnen. De 9300 ziet er mooi uit. Niemand hoeft zich ervoor te schamen hiermee rond te lopen. Hij is niet te zwaar (167 gram) en past in je zak. De 9300 is een prima tri-band telefoon. Als speakerphone is hij onovertroffen. Je zet het apparaat op tafel neer en de hele kamer kan meeluisteren dankzij de perfecte ingebouwde microfoon.

In opengevouwen toestand zie je een bloedmooi scherm in VGA-breedte. Daarmee kun je prima Word, Excel, Powerpoint en .pdf bestanden bekijken en bewerken. Uit dat oogpunt bezien is hij voor zakelijke correspondentie geschikt. De e-mail ondersteuning is eveneens in orde. Alles valt goed te lezen. De ingebouwde (Opera) browser doet het redelijk op de meeste websites. Voor wat amusement is er een ingebouwde mp3 speler. Op de geheugenkaart passen 2 cd’s.

Niet slecht tot dusver. Maar de 9300 heeft ook een aantal zwakke punten, zoals het toetsenbord. Dat onderdeel is weliswaar veel groter en breder dan bijvoorbeeld bij een Blackberry of Treo 650, maar het is een heel karwei er veel mee te typen. De toetsen zitten zo dicht bij elkaar dat je moeilijk kunt voelen of een toets is aangeslagen. De joystick die als muis werkt, is nerveus en gevoelig. Het is lastig iets aan te wijzen.

Je kunt het adressenboek en de kalender van de computer synchroniseren met de 9300, maar de USB kabel wordt op de langzaamst mogelijke manier gebruikt waardoor het eindeloos duurt. Een mp3 bestandje sturen gaat irritant langzaam. Er is geen voorziening om deze synchronisatie via het gsm-netwerk te doen waardoor je elke dag weer terug naar de cradle moet. In een zakelijke omgeving is dat niet wenselijk. Wel kun je de Blackberry client op de 9300 installeren. Dan zou dit wel moeten werken.

Op de telefoon zit geen T9. Dat maakt het moeilijk even snel een sms te beantwoorden als het apparaat dichtgeslagen is. Je kunt dan alleen maar reageren op de bekende langzame sms manier. Jammer ook dat er geen trilfunctie op zit. Daardoor miste ik nogal wat telefoontjes tijdens de testperiode.

De algemene ’user interface’ is wat hoekig. Dat maakt het gebruik niet echt handig. Als je bijvoorbeeld in de browser naar een nieuwe webpagina wilt gaan, moet je via Menu naar Open Pagina gaan en dan beginnen te typen. Je zou ook direct kunnen beginnen te typen met ’www’ zodat het apparaat zou raden dat je een nieuwe site wilt invoeren. Dat scheelt veel toetsaanslagen. Aan dit soort optimalisaties heeft Nokia kennelijk niet gewerkt. Het apparaat is degelijk, maar niet elegant. De reactiesnelheid is voldoende maar zeker niet snel. Je kunt wel meerdere programma’s tegelijk open hebben.

Verder kunt je inmiddels wel behoorlijk veel programma’s downloaden, zoals een MSN instant messenger. Er zit genoeg intern geheugen (80 MB) in. Uitbreiding is mogelijk met een MMC geheugenkaart.

Jammer dat een camera ontbreekt. Maar de zakelijke wereld beschouwt dit vaak nog als een ongewenste afleiding hoewel dit in de komende tijd zeker gaat veranderen.

De Nokia 9300 heeft een lange geschiedenis, die begon met de ’brick’ in 1996. Helaas kan nog steeds niet van een ’must have smartphone’ gesproken. De 9500 versie is het ook niet, hoewel die Wi-Fi ondersteuning heeft en van een iets beter toetsenbord en een VGA camera is voorzien. Wanneer gaat Nokia hier echt innoveren?


Met dank aan mede tester Daniel Struijk van Bergen.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel