Home Vincent's Column Xbox, haal uw portmonee maar tevoorschijn

0 2958

De gamers kunnen zich weer verheugen op 2 december. Op tijd voor sinterklaas en de kerstdagen komt de nieuwe xbox 360 van microsoft uit.
Toen Microsoft in 2001 de xbox lanceerde hadden ze in 18 maanden het apparaat ontwikkeld, geproduceerd en op de markt gezet en hebben er veel van geleerd. Xbox heeft nu 17% marktaandeel, Sony is nogal dominant met 68%want Nintendo heeft slechts 15%.

Maar xbox wordt nu ernstig genomen en alle ogen in de serieus gaming wereld waren dan ook gericht op de USA waar gisteren de eerste honderdduizend xbox 360 werden verkocht.

Wat krijg je voor zo’n 400 euro?  Maar liefst 3 processoren die elk net zo snel zijn als de processor in je nieuwste PC.  Da’s een hoop power. De games hebben High definition beelden die zo reëel zijn dat het bijna eng is en gaming en realiteit vloeien bijna in elkaar over. Aardig is dat Apple in zijn pc’s Intel processoren is gaan gebruiken en dat Microsoft in de Xbox IBM processoren heeft geïmplementeerd dus ze hebben stuivertje gewisseld.

De controls zitten niet meer met draadjes vast maar zijn gewoon wireless en er zit een DVD writer in de doos en dolby surround geluid.

Alles aan de Xbox is gemaakt om met anderen in de hele wereld gezamenlijk te gamen, je kunt makkelijk met je vrienden chatten en ze uitnodigen met je te spelen, als je beiden de nieuwste DVD met een 60 euro spel hebt gekocht natuurlijk. Er zijn ook direct 18 nieuwe games waarbij je vooral bij het Project Gotham Racing 3 zo door de stad scheurt dat ik een brok in mijn keel krijg en volgens mij voorlopig niet naar bed kan vanwege de adrenaline.

Maar de Xbox kan ook gebruikt worden om muziek af te spelen van je computers in het huis, als je een media center pc hebt kan het ook films en opgenomen TV op afstand tonen. Tegen de zin in van Apple kan je de Ipod er direct aan koppellen en muziek ervan afspelen. Muziek kopiëren naar de interne harde schijf is er niet bij. Ook camera’s kunnen direct worden aangesloten waarna je de foto’s in een slideshow aan de familie kan laten zien.

De Xbox 360 is prachtig maar niet echt revolutionair, gewoon een veel betere versie. Sony Gamestation 3 gaat volgend jaar komen en is weer 2x zo krachtig in alles van processor kracht tot aansluitingen.  Nintendo heeft volgend jaar wel iets bijzonders. De revolution heeft game controlers die werken op beweging. Niet meer knoppen indrukken maar gewoon zwaaien met een zwaard, of richten met een geweer en het ultrasone systeem picked je coördinaten er perfect uit. Dat is revolutionair. Sony en Xbox proberen dat volgend jaar te doen met een speciale camera die je aansluit op de apparaten en die je bewegingen in de gaten houdt maar dat is een stuk minder natuurlijk en snel.

Maar Microsoft heeft nu de beste gameconsole en verwacht er 3 miljoen te verkopen in 3 maanden. Totaal zo’n 1.5 miljard ‘coole’ omzet. Ouders, haalt uw portemonnee maar tevoorschijn, met als excuus natuurlijk de kleine die het zo leuk vind.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel