Home Vincent's Column Funda domineert de huizenmarkt!

0 4156

Ik moest een paar weken geleden een vriendin helpen met het kopen van een huis. Interessant te zien hoe snel die markt zich heeft ontwikkeld. Funda is de enige website die overgebleven is met 90% van de kopers die zich daar oriënteert. Ik was met zo’n 200.000 andere gebruikers die dag en maandelijks komen er 2.3 miljoen bezoekers langs. De enige manier om op Funda.nl  te komen, wat eigenlijk equivalent is met het verkopen van je huis is door middel van het gaan naar een NVM makelaar die hiermee een flink concurrentie voordeel heeft gekregen en die nu 75% van de markt hebben.  

De rol van makelaar als informatie verstrekker is nu wel minimaal geworden. Wij hadden de huizen goed bestudeerd met de vele foto’s die er bij elk object staan, de kaarten van de buurt en zelfs de buurt informatie was nuttig ook al zou ik graag zaken als scholen, criminaliteit  en afstanden tot stations zien. De manier waarop je snel kan spelen met aanschaf prijs en financiering in relatie tot je inkomen vind ik eenvoudig briljant.

 

Toen ik 5 jaar geleden mijn huis kocht moest ik een makelaar aanschaffen om een beetje op de hoogte gehouden te worden. Funda heeft er voor gezorgd dat weinig cliënten nog een aankopende makelaar nemen ook omdat het beoordelen van een pand nu een taak is dat door derden tegen lage kosten gedaan kan worden. Rondom Amsterdam zijn deze inkomens dan ook met zo’n 40% gedaald.

 

Interessant dat Funda binnen 5 jaar zo’n centrum van de industrie is geworden. Elk jaar wordt er naar schatting 32 miljard aan huizen verhandeld en dat geeft zeker zo’n 650 miljoen euro commissie. Bij dat soort gigantische bedragen wat zou zo’n website dan omzetten?

 

Leuk is dat ze dat soort informatie gewoon openbaar op de website zetten. Je kunt op www.funda.nl/over_funda gewoon de hele historie herleven. Van de eerste jaren in 2001 toen er 11 miljoen door wegener en de nvm makelaars is ingestopt. Dat de website 5 miljoen heeft gekost om te bouwen, dat waren nog eens tijden voor de consultant. Dat er totaal 8 miljoen verlies is gemaakt in de eerste 2 jaar maar nu 9 miljoen omzet draaien met 2.3 miljoen winst. De aandelen worden gewaardeerd op 30 miljoen en er werken slechts 21 mensen die 20% van de aandelen hebben wat een mooie bonus is.

 

Een vermelding op Funda is gratis maar je gaat betalen als je bovenaan de lijst gezet wil worden wat de kans op vinden enorm vergroot. Nu de naamsbekendheid 80% is, zijn ze ook in huurwoningen en business panden gegaan en bieden straks zelfs financiering aan onder eigen label. Ook het buitenland is niet veilig voor Funda, Ierland, Polen, Italië, Spanje en zelfs Malaysie staan op het lijstje om veroverd te worden.

Wat ik ongelofelijk vind is dat dit Funda uit de NVM makelaars is gekomen. De transparantheid die dit voor de markt oplevert is volkomen in tegenspraak tot de geheimzinnige sfeer 5 jaar geleden toen het interne systeem van de makelaars staatsgeheim was en dus ook de reden om een makelaar te nemen.  Achteraf kun je zeggen dat ze niet anders konden maar binnen die organisatie moeten wat robbertjes zijn gevochten en de persoon die dit heeft doorgezet is een held.

 

Ook interessant is te vergelijken hoe Funda en de Amerikaanse collega homestore.com het deden. Die ging met een miljarden investering publiek van start in hetzelfde jaar maar kreeg, klassiek inmiddels,  direct in 2002 ruzie met de beurs omdat ze met AOL een barter trade als omzet hadden geboekt en 75% van de advertentie inkomsten moesten herroepen. Nu zit de oprichter die bijna 900 miljoen had gekregen uit dit avontuur op de beklaagdenbank en kan 20 jaar gevangenis krijgen. Homestore heeft vreselijke verliezen geleden en krijgt nu zelfs een 100 miljoen investerings impuls maar doet nu ongeveer 200 miljoen omzet per jaar met twee maal de bezoekerscijfers en winst als Funda.

 

Wat een verschil met de Nederlandse aanpak die niet zo spectaculair maar wel degelijk en effectief is. Als we deze nieuwe vorm van internet handelsgeest nu naar het buitenland kunnen exporteren dan is dit een mooie bijdrage aan de innovatie in Nederland.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel