Home Vincent's Column Windows op je Mobieltje?

0 3052

Wilt u ook Windows op uw nieuwe telefoon? Nee riep ik de afgelopen jaren. Ik vond Windows op een telefoon niet uit te houden. Ik had de Orange SPV smartphone gekocht en het deugde gewoon niet. Het ding was vreselijk traag, had een slechte onhandige userinterface die niet te gebruiken was rebootte regelmatig.

 

Telecom operators en mobiele telefoon fabrikanten waren eigenlijk Microsoft compleet aan het boycotten want niemand wilde ze in deze markt in het zadel helpen omdat ze zagen wat er in de PC markt gebeurde. Alleen de Taiwanees fabrikant HTC en Orange hebben de sprong 2 jaar geleden gewaagd en hebben er een handjevol verkocht.

 Maar nu is het 2005. En nu wordt ik langzamerhand ongeduldig. Ik wil gewoon slimme dingen hebben op mijn mobiele telefoon en er zijn maar weinig leveranciers die de integratie tussen PC en Telefoon goed doen.

 

Alleen al het simpel synchroniseren van mijn grote adressenboek op de PC met de telefoon is een taak die de meeste leveranciers slecht voor elkaar krijgen. Om er dan makkelijk in te kunnen zoeken is de meeste helemaal niet gegeven. Dan wil ik natuurlijk mijn kalender altijd bijgewerkt hebben, mijn email makkelijk ontvangen en verzenden, MSN even gebruiken om snel iets door te geven, en een browser waarmee ik zoveel mogelijk internet sites kan bekijken is wel erg verleidelijk. Als laatste vind ik het dan prettig dat ik mijn favoriete MP3 files makkelijk van de pc kan alen en dat de foto’s die ik op de telefoon maak op mijn PC terecht komen.

 

De mobiele telefoon industrie, min of meer onder leiding van Nokia is al jaren bezig met Symbian als de grote oplossing maar dat komt maar zeer matig van de grond. Nokia verkoopt nu wel ruim de meerderheid van de smartphones maar ik heb mijn twijfels of mensen die intelligente functies eigenlijk wel gebruiken. Nokia blijft toch veel hangen in de telefoonfuncties en de connectie naar de PC is niet een sprong die ze makkelijk maken.

 

Aan de andere kant is er Vodafone Live en Imode. Een flinke installed base met miljoenen gebruikers in europa van beide systemen. In Nederland wordt Imode een stuk meer gebruikt dan Live maar beide systemen geven zeker niet de moeiteloze integratie tussen telefoon en computer die er nodig is. Zonder een goed gevuld adressenboek zal email nooit aanslaan bij de gebruikers.

 

En microsoft gaat gewoon door. Ze hebben meer dan genoeg geld om er jaren in te investeren en wat voor een gewoon bedrijf een aderlating zou zijn is voor Microsoft een paar dagen winst uit Windows.

 

Gisteren kondigde Bill Gates wereldwijd een nieuwe versie aan van Windows Mobile 5 waarin juist die integratie met de PC centraal stond. Alles wat je op je PC hebt kun je op je mobiel gebruiken en de userinterface is sterk verbeterd. Je kunt de meeste zaken nu met je duim bedienen en de telefoon functie nu ook redelijk te gebruiken wat vroeger een groot probleem was. Belangrijk achter de schermen is dat het voor software ontwikkelaars nu veel makkelijker is om applicaties op de telefoon te maken en daar zul je er dan ook veel meer van gaan zien. Er is verder geen verschil meer tussen de telefoon software en de PocketPC. Wat ze nog niet hebben is push email, Microsoft kondigde deze blackberry killer applicatie over een paar maanden aan, en als je geen Exchange hebt dan moet je alles nog met een draadje of bluetooth synchroniseren wat ik een gemiste kans vond. Het duurt minimaal 60 dagen voordat de apparaten met deze nieuwe versie in de winkel liggen en alle huidige gebruikers van PDA’s en smartphones zijn afhankelijk van de fabrikant van het apparaat of er een update beschikbaar komt. Dat duurt meestal wel een maand of 6 als ze ooit komen.

 

Bill Gates zei dat hij blij was met zijn underdog positie, dan werkt hij en microsoft het beste. Inmiddels hebben alle grote fabrikanten en telecom operators zich aangemeld en verwacht ik dat de aantallen de komende jaren sterk zullen groeien. Microsoft maakt vaak gebruik van de kansen die marktleiders laten liggen. Dat was zo met Dbase, Lotus, Wordperfect, Netscape en nu gaan ze echt achter Nokia aan.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel