Home Vincent's Column Wat MP3 is voor de muziek industrie is DIVX voor de film...

0 3865

Dacht u dat MP3 de muziek industrie heeft veranderd? Hetzelfde gaat nu volgens mij gebeuren met de film industrie door het DVIX formaat.
Vorige week weer eens een universiteit bezocht. Ging kijken wat ze met Gigaport en E-learning deden . Vertel ik een andere keer over.

Waar zijn echter de studenten mee bezig? Met complete speelfilms van het internet down te loaden met DVD kwaliteit. Duizenden films zijn daar nu, van de Maxtrix tot Mission impossible 2. Studenten lopen altijd een paar jaar vooruit, mp3 werd daar 3 jaar geleden populairDit alles begon met DVD wereld. De film industrie dacht een superslim beschermingssysteem verzonnen te hebben voor films. Ook hadden ze wereld in makkelijke regio’s verdeeld. Als je een DVD in Europa kocht kon je die niet in de USA afdraaien en andersom.

Good old controle. Onkraakbaar! Totdat een jonge noorse jongen het wel kon, oorspronkelijk alleen maar om zijn DVD speler ook met Linux te kunnen gebruiken.

Toen echter kon opeens bijna iedereen wereldwijd een DVD schijfje ‘RIPPEN’ en vertalen naar Mpeg4, het zogenaamde Divx formaat. Een DVD speelfilm van 1 1/2 uur past precies op een gewone CD ROM en is op elke redelijke Pentium PC af te draaien met geweldige kwaliteit.

De film kan via internet in enkele uren via kabel, ADSL of universiteits netwerk worden opgehaald. Ik heb er een paar bekeken en de kwaliteit en het gemak is verbluffend.

Iedereen die iets doet met illegale films op het internet wordt natuurlijk direct juridisch vervolgd. Maar het kan ook positief gebruikt worden. Kijk bv eens naar www.405themovie.com ,een heerlijke korte film gemaakt door 2 amateurs, die door 2 miljoen mensen is opgehaald en bekeken.

Nu vraag ik me af, zou de filmindustrie leren van de muziek industrie en met een legaal alternatief komen voordat het persoonlijke copieren zo populair geworden is dat het bijna niet te stoppen is? De napster variant van DIVX heet www.edonkey2000.com  en is al aardig  populair.

Ik wens de film industrie veel wijsheid en creativiteit toe.

Op www.vincente.nl ziet u links naar een aantal initiele sites en naar www.405themovie.com 

http://www.divxmovies.com/  the basics!
http://dzmovies.brainburst.com/ een goede site met uitleg en links naar interessante bestanden.
http://divx.vcdguide.com/ een zeer uitgebreide site met uitleg en alle tools om het zelf te gebruiken.
http://www.ultimateresourcesite.com/divx/movies_and_trailers/main.htm leuk om bv trailers te bekijken.
http://www.gdivx.com een goede site waar de werking wordt uitgelegd 
http://news.search.com/search?tag=st.ne.sr.srch.cnetnews&channel=43&cat=232&q=DeCSS  nieuws over het rippen en de nieuwe video.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel