Home Vincent's Column Wat is die Iphone nu eigenlijk en waarom heeft iedereen het erover?

1 4184

De Iphone blijft de gemoederen op BNR bezig bezighouden. Maandag had Herbert Blankensteijn hier een goed gedocumenteerde kolom over de vele hacks die er voor de Iphone al ontwikkeld zijn en over de eventuele positieve en negatieven gevolgen voor Apple. Herbert is normaal altijd kritisch over nieuwe dingen maar de Iphone kwam er goed vanaf.
Gisterenochtend werd Ed Achtenberg van Telecom Papers geïnterviewd, een blad wat de telecom industrie op de voet volgt en die tot mijn verbazing zei hij dat de Iphone het hier in europa helemaal niet ging maken omdat ‘de specificaties van deze telefoon niet bijzonder’ waren. Zijn kritiek was dat de Iphone geen UMTS ondersteunde en de batterijen na een dag werken op waren. Hij had zelf geen Iphone en dat is waarschijnlijk de verklaring waarom hij er met zijn kritiek zo onvoorstelbaar naast zit.

Even voor de record,ik ben niet een totale iphone lover. Ik heb net ook een nieuwe blackberry gekocht, de 8310 die alles heeft wat de Iphone ook heeft maar meer. Hij ziet er redelijk elegant uit, synchroniseert moeiteloos met je agenda, email, notities en typt vreselijk lekker weg, je kunt er foto’s mee maken, video’s bekijken, navigeren door de hele wereld heen en alles aan het apparaat is snel en efficiënt te bedienen. Het is voor mij een super productief apparaat vanwege de combinatie van een briljant toetsenbord met een nuchtere userinterface. 8 miljoen mensen gebruiken het wereldwijd en ze zijn allemaal crackberries. Verslaaft.

Maar, de Iphone heeft niet productiviteit als argument maar inspiratie. Het maken van een foto en er daarna erdoorheen bladeren is zo mooi gedaan dat het een wow effect geeft bij iedereen. Hetzelfde met het kijken en vinden van plaatsen op google maps of het surfen naar een website tot het bladeren door je email. Mensen staan te kijken als je laat zien hoe elegant je kunt luisteren naar Podcasts,  hoe mooi het kijken naar Films is en natuurlijk hoe je gewoon door je muziek heen kan browsen en luisteren . Het is niet WAT de iphone doet maar vooral hoe die het doet.

En Steve Jobs heeft de de  duizenden hackers tot op het bot geïnspireerd, toen hij zijn waanzinnige demo gaf van de wow telefoon en vervolgens vertelde dat zij er geen nieuwe applicaties op mochten maken of een eigen provider mochten kiezen. Ze zijn als debielen met elkaar aan het werk te gegaan. en het resultaat mag er zijn Er zijn nu al honderden nieuwe functies voor de Iphone te verkrijgen die het tot een  gaming console maken, een streaming audio en video apparaat, een skype machine, gewoon office applicaties tot en met de ideoale afstandsbediening voor alles in je huis, de lijst wordt steeds groter.

En dit alles heeft Steve Jobs geheel zo gepland. Dat is naast het mooie design van het apparaat het knappe van zijn strategie. Hij draait eerst AT&T en over een paar maanden T-mobile en Orange in europa een poot uit om veel geld te spenderen aan een  marketing campagne en vervolgens kan iedereen de iphone gewoon gebruiken met de sim kaart naar keuze. Apple vind het niet erg dat de iphone gekraakt is want ze moeten het toch van de hardware verkopen hebben. En natuurlijk heeft de volgende versie van de Iphone alle ‘Specs’ waar telecompaper over neuzelde zodat de lovers van het eerste uur toch weer een nieuwe kopen want inspiratie heeft geen prijs.

Maar wat is de iphone dan nu eigenlijk? briljant of eigenlijk overbodig omdat er als zoveel anderen zijn? De Iphone staat volgens mij voor een nieuwe richting die de mobiele industrie ingaat, het succesvol en volledig integreren van internet in alle facetten. Daar hebben ze bij Apple een inspiratievolle slag in geslagen en daarmee zullen ze er veel verkopen het komende jaar en anderen inspireren. Voor mij valt er helaas niets anders te doen dan 2 apparaten mee te nemen, de blackberry om superproductief te zijn en de Iphone om vaak van te genieten.

1 REACTIE

  1. iphone is mij te duur. Als ik zie hoeveel ik maar kwijt ben aan een internet abonnement voel ik me spekkoper.

    Wel heb ik een iphone eens in mijn handen gehad. Een kek apparaatje.

Reageer op dit artikel