Home Vincent's Column Nederland heeft entrapreneurs nodig!

3 5067

Maandag waren honderden mensen naar het Mediapark gekomen om in een studio er eens lekker voor te gaan zitten. Niet een of andere Endemol show maar naar Ronald Plasterk, de nieuwe minister van onderwijs. Het thema was crossmedia, wat dat wil zeggen wil ik niet eens proberen uit te leggen in mijn 600 woorden, maar eigenlijk ging het gesprek over hoe je via onderwijs ondernemerschap kan stimuleren om gebruik te maken van bijvoorbeeld alle nieuwe technologieën die het medialandschap overwoekeren.
Plasterk kennen we onder meer van Buitenhof als columnist. In een paar mooie zinnen vol inhoud weet deze wetenschapper een moeilijk onderwerp duidelijk op tafel te krijgen, meestal gevolgd door een paar scherpe opmerkingen om de tegenstander, vaak een politicus, alle kanten van de kamer te laten zien. Kan zo’n intelligente man eigenlijk de politiek wel aan? Dachten velen met mij want de zaal zat vol. Helaas was Plasterk alleen maar gekomen om te leren en vragen te stellen. Hij geeft over twee weken een lezing bij het omroepcongres en wilde eens even zien wat de Immovators te melden hadden.

Wel gaf de minister een digitaal visitekaartje af. Hij converteert al zijn DVD’s zelf naar zijn eigen iPod, wat ik al een aardig begin vind van crossmediaal werken. Hij vertelde echter ook dat hij voorstelde om bij de ministerraad de Blackberry te verbieden omdat hij het niet beleefd vindt dat mensen elkaar niet meer in de ogen kijken. Dat zegt me dat hij niet bang is om een onmogelijk voorstel te doen, want er schijnen dus ministers te zijn die de hele ministerraad bloggen voor de achterblijvers in het departement.

Maar er werd niet veel gesproken over nieuwe technologie. Het ging dankzij Boris Veldhuijzen van Zanten die al een aantal internet bedrijven op zijn naam heeft staan vooral over ondernemerschap. Hij klaagde dat wij Nederlanders dit gewoon niet in de genen, maar vooral niet in het onderwijs hebben. In de USA wil volgens Boris 70% van de studenten ondernemer worden, hier 7%. Plasterk stelde wat beleefde vragen over hoe het onderwijs dit zou kunnen versterken maar was nog niet overtuigd.

Nederland gaat volgens mij echter niet gered worden door ondernemers maar door intrapreneurs. Wij stikken van de mooie organisaties die al stevig in onze samenleving zitten. Vaak gaat het daar mis doordat ze te weinig veranderen en wij moeten het hebben van mensen die in moeilijk omstandigheden bestaande grote en kleine organisatie weten om te vormen zodat ze er weer tegen kunnen voor de komende jaren. Dat zijn de intrapreneurs, die zijn in Nederland veel belangrijker dan in de USA waar veel VC geld is en waar bedrijven echt groot kunnen worden op de beurs. Nieuwe bedrijven zijn er hier niet veel, worden niet groot, en als ze al wat worden worden ze direct opgekocht door de grote jongens waarvan we er genoeg van hebben. Waar een klein land groot in kan zijn.

Venture kapitalisten zijn wel dol op de ondernemer. Joost den Draaijer, alias Willem van Kooten, was er en zat vol met prachtige uitspraken,   ‘eerst de man, dan het plan’. Dat is zo menselijk alleen heb ik tijdens mijn bedrijfskunde opleiding nog een mooi onderzoek gelezen waarin blijkt dat niet de man, niet het plan, maar de op de juiste plek zijn met het juiste product + een redelijke hoeveelheid persoonlijke kwaliteit en doorzettingsvermogen essentieel is.

Ik heb dat gezien bij TomTom, na 10 jaar hard werken hadden ze 20 producten en 2 miljoen omzet. Toen heeft Clinton de onnauwkeurigheid van satellieten uitgeschakeld en werd navigatie op de Ipaq mogelijk en explodeerde TomTom. Dankzij ervaren mensen uit Unilever en andere bedrijven kon het bedrijf de groei volhouden maar dat was zo on-Hollands.

ING Direct is een mooi voorbeeld als intrapreneurschap. Hans Verkoren, ex directeur postbank heeft in de laatste jaren van zijn carrière verzonnen dat ING een internet bank moest gaan beginnen en is in Canada met 25 miljoen kapitaal gestart. Totaal is er nu maar liefst 600 miljoen in geïnvesteerd maar vorig jaar kreeg ING 850 miljoen winst van deze kleine interne startup en is het een belangrijk gedeelte van de winst en de vernieuwing.

Wel had Boris gelijk dat talentvol Pitches en publieke presentaties geven in mijn tijd in het onderwijs totaal niet werden gestimuleerd en dat Nederlanders er niet best in zijn. Dat aanleren is nog te overzien minister. Iedereen leren hoe je een column voor Buitenhof uitspreekt lijkt me een mooie start.

3 REACTIES

  1. Alsjeblieft, Vincent, béétje op je NL letten … Entrepreneurs, niet entrapreneurs.
    Wel een compliment voor het stug volhouden; je hebt het niet 1 x goed geschreven 😉

  2. inderdaad marti,
    ik dacht dat het een onderverdeling was van entrepreneur.
    ik denken wat is een entrapreneur? Ben ik achterlijk?
    Weet wel hoe dat komt. Het zeer snel intypen van een stuk tekst. Beter nog is dat Vincent een lastig touch keyboard van een mislukt gedget het artikel getypt heeft.

Reageer op dit artikel