Home Vincent's Column Video op het internet takes off

0 3642

Gisteren waren er 2 verjaardagen.

 

De publieke omroep keek terug op 10 jaar internet. Veel tevreden woorden over het verleden en uitgesproken plannen voor de toekomst van voorzitter Harm Bruin Slot. Er wordt momenteel 1 euro per Nederlander per jaar aan besteed en dat is 1.5% van het totaal. Voor de komende 10 jaar zal het vooral video zijn wat aan de man gebracht moet worden. Teletekst is nu nog de meest populaire content. De publieke omroepen hebben nu met www.uitzendinggemist.nl een ongelofelijke hoeveelheid mooi video materiaal zoals de laatste tegenlicht waar je een avondje Iraakse TV met onvoorstelbare bekentenissen van opgepakte terroristen krijgt voorgeschoteld, en er kijken nu 80.000 mensen per dag na.

 

Het illegale circuit loopt natuurlijk nog veel harder. U heeft het ongetwijfeld gehoord. De laatste star wars is uit en had meteen een record omzet. Het interessante was dat er waarschijnlijk nog veel meer mensen de film via een (illegale) download, gelekt uit de studio, op de PC hebben bekeken. Via het populaire bittorent systeem kun je bijna alle films en populaire TV series makkelijk op je PC downloaden en het is voor de filmindustrie weer bijzonder moeilijk tegen te houden totdat er een redelijk werkend legaal alternatief komt, zoals nu langzamerhand voor de muziek wereld wordt neergezet.

 

Humor is een andere kaskraker. Boom Chicago, de standup comedian club op het leidscheplein kreeg de hele wereld over hun heen nadat ze hun parodie op de Florida voting booth  op de website zette. CNN, Wall Street Journal en de rest van de wereld pers hingen aan de lijn en meer dan 4 miljoen mensen keken erna. Ondanks dat ze dagelijks 200 mensen op het leidseplein krijgen en al 12 jaar bestaan hadden ze nog maar een fractie van dit soort publieksaantallen bereikt en het was goed voor business. Op het ogenblik is het filmpje Bush says no to the europe constitution en starwars bezoekers populair dus ze blijven actueel.

 

Een tweede verjaardag was www.ftv.nl , dit bedrijf stuurt dagelijks 100.000 filmpjes het Nederlandse internet op via portals als de telegraaf, Tiscali, Msn en anderen. Het zijn kleine nieuwsitems van een paar minuten, vaak herbewerkt van de regionale omroepen of zelfgemaakt,

 

Je kunt daar ook prima zien waar de Nederlander nu in geïnteresseerd is. Afgelopen maandag openden ze met een item over het nee  in frankrijk en de uitslagen van het voetbal. Waar keek u na? Natuurlijk naar de brand in Abcoude. Ik kreeg al de indruk dat de interesse om te stemmen toch al minimaal is maar dit bevestigd het.

 

Voor de filmpjes wordt 20 seconden reclame gezet om te betalen en dat blijkt goud te zijn want 85% van de mensen kijken het filmpje af en reageren. Nike bestede tientallen miljoen aan een internationale reclame voor www.Nikefoodbal.com maar de 100.000 euro die ze bij FTV bestede bleek 33% van het totale internet traffic naar de site op te leveren.

 

Net als elk internet bedrijf hadden oorspronkelijk een ander idee namelijk om finance tv te maken maar dat bleek de kijkers niet te boeien en is het business model is compleet veranderd. En dit werkt want ze zijn nu voordurend uitverkocht net zoals MSN en Yahoo in de USA waar dit verschijnsel nog veel populairder is. FTV is nu bezig om met dit concept Europa te veroveren en hebben ze de naam veranderd in zoom.it .

 

We spenderen momenteel 1 uur per dag aan internet waarvan een fractie van de tijd naar video wordt gekeken en hangen nog 3 uur achter TV. Hoe zal die verhouding over 5 jaar zijn? Wellicht is het huidige live TV dan nog een leuk stukje van het internet dat af en toe het hele scherm mag hebben als de film echt spannend wordt.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel