Home Vincent's Column Het einde van tikken bij KPN

0 3900

Een half jaar geleden zei Ad scheepbouwer van KPN in Nova dat de technische veranderingen zo snel gaan dat we over 10 jaar niet meer voor telefoon tikken zouden betalen. Ik viel van mijn stoel van het lachen. Over 10 jaar? Ik dacht dat hij geluk had als hij 5 jaar de tijd zou krijgen. Vandaag introduceert KPN dan ook het bellen zonder tikken voor een vaste prijs.

Om te zien waar KPN mee worstelt, is het aardig om naar Skype kijken, een bijzonder populaire telefoon dienst, gemaakt door de makers van Kazaa, waar mensen gratis via Internet kunnen bellen. Deze dienst is binnen een maand gegroeid van 29 miljoen naar 34 miljoen mensen en in Nederland werken er ongeveer 1 miljoen mee. Het bellen is bij Skype gratis maar je betaalt voor voicemail, een lokaal telefoonnummer in een land naar keuze of een klein bedrag om te bellen naar een gewone telefoon. Deze 34 miljoen gebruikers worden met 100 mensen bediend terwijl KPN voor 10 miljoen telefoonlijnen wel 5000 mensen aan het werk houdt.

Vaste telefonie is ook de melk koe van KPN. Meer dan 80% van haar winst komt daar vandaan en die pot wordt op allerlei manieren bedreigd. Kabel en Prefix bedrijven als tele2 hebben al 45% marktaandeel afgepakt voor de nationale tikken en bieden al een half jaartje onbeperkt bellen aan voor een vaste prijs. Kabelbedrijven en Internet providers maken nu jacht op de telefoon abonnementen onder de opwekkende oproep ‘Gooi KPN de deur uit’.

En een grote concurrent is KPN zelf, een jaar geleden waren Internet tikken nog een derde van het totaal maar dat is nu bijna gehalveerd dankzij de sterke groei van breedband Internet wat nu de helft van de gezinnen gebruikt en waar eigenlijk bijna niets op wordt verdiend terwijl de nieuwe investeringen in ADSL2+ weer een miljard kosten.

Vandaag gaat KPN dan ook de aanval in met een eigen Voice over IP dienst, oftewel digitaal bellen voor weinig. Vanochtend hebben ze een persconferentie waar Ad scheepbouwer zijn plannen gaat ontvouwen. Door een foutje in de regie was de Internet pagina gisteren met tarieven en producten al zichtbaar. Voor een totaal van 35 euro heb je bij KPN een adsl lijn + een digitale telefoonlijn die met alle oude apparatuur direct werkt. Je kunt dan al gratis bellen in het weekend. Voor een knaak extra kun je je dan s’avonds uitleven, en een tientje extra betekent ook overdag ongelimiteerd bellen.

Er komen met VOIP ook allerlei nieuwe diensten bij zoals videobellen waar in Italië al meer dan 3 miljoen mensen van gebruik maken en wat zeer populair is.

Maar deze aanval van KPN op zijn eigen dure abonnementen zal voor de kabel en ISP’s reden zijn nog zwaarder te gaan concurreren. Casema biedt voor 30 euro ongeveer hetzelfde pakket aan inclusief TV kijken en dat is alleen maar het begin.

In een gisteren verschenen onderzoek gaven de helft van de breedband gebruikers aan geïnteresseerd te zijn in dit soort voordeelpakketten als het maar goedkoper is. Ze vinden vaste telefonie veel te duur, dat vindt het Nederlandse volk natuurlijk altijd. 40% geeft aan wel van KPN af te willen terwijl 20% de kabel de deur uit wil doen. 

Maar ironisch was, dat KPN van de opta de prijzen van gewone telefonie niet mocht verlagen om de concurrentie een kans te geven. Vanaf vandaag kan KPN weer concurreren en dat betekent heel veel suffe spotjes op TV om uw aandacht te trekken en u over te halen.

Dit zullen de kortste 10 jaar van Ad Scheepbouwer worden.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel