Shanghai, economische helden en voetbal
Vandaag komt de it kolom uit shanghai, u weet wel zo’n stad met 20 miljoen inwoners en 10x zoveel wolkenkrabers als new york die allemaal in de laatste 10 jaar zijn gebouwd.
Ik ben er deze keer met een groep zakenmensen die veel met japan hebben gewerkt maar die zich er over verbaasden hoe prettig, pragmatisch, hartelijk en persoonlijk het land aanvoelt.
Een bedrijf wat het nieuwe china symboliseerd is Haier! Wie zult u zeggen? Haier is een van de top 100 merken in de wereld, geen hond kent het in nederland maar het is wereldwijd nummer 5 in huishoudelijke artikellen zoals koelkasten en airconditioners maar ook tv’s, computers en mobiele telefoons.
Het is net philips en samsung. Veel verschillende producten grootschalig fabriceren met een flinke hoeveelheid branding. Een eigen merk hebben in china lijkt wel een kwestie van nationale trots en overleven. Ze stralen uit dat ze begrijpen dat dit leidt tot veel meer winst.
Ze zijn ook erg inventief. Een wasmachine voor een singe voor $60, maar ook een variatie die tevens aardappellen kan schoonmaken voor de boeren of een exclusieve koelkast die normaal 2000 euro moet kosten wordt snel omgebouwd om in de usa $1000 te kosten want dat is nou eenmaal de competitive prijs. En de nieuwe mobiele telefoons zijn uitgerust met een sms firewall zodat ongewenste berichten je niet meer bereiken.
Haier is buiten china het meest bekende chinese bedrijf dat in 1984 serieus begon met produceren en elk jaar 70% bleef groeien tot nu 10 miljard dollar.
China is trouwens met 300 miljoen mobiele telefoons nu verreweg de grootste markt. Ik kreeg veel vragen over de 3g umts telefoons nu dat net in europa wordt geintroduceerd. Ze willen weten wat voor nuttigs we er mee gaan doen en of er geld mee te verdienen is.
Ze werken nu zelf erg hard aan hun eigen 3g td-scdma standaard. Een chineese variatie van umts die 10x zo weinig power gebruikt en daarmee batterijen bespaard, 5x zo zuinig met fequenties omspringt zodat veel mensen tegelijkertijd kunnen bellen en ook een hoop standard features heeft als tracking en tracing en push2talk.
1000 man werken aan deze standaard en het komt naar verwachting volgend jaar uit in china en vervolgens willen ze de rest van de wereld veroveren. Vooral amerika staat op het vizier. Typische ambitieuze industrie politiek, eens kijken of het gaat lukken.
Er wordt gewerkt aan het copyright protectie. Microsoft is nu zeer populair met gecopieerde software maar opensource is de goverment choice en ze willen niet verslaaft aan amerikaanse software worden zodat als ze echt moeten betalen ze een eigen chinese variatie hebben.
De chineese regering is pro technologie. Een aantal chineese gespreksgenoten liet mij fijntjes weten dat de indiaase verkiezingen bewijzen dat je maar béter een goede dictatuur kunt hebben dan een lousy democratie. In china worden beslissingen snel genomen door weinig mensen. Soms hele verkeerde maar vaak veel sneller dan via democratische processen zoals in india. Er is een diep wantrouwen dat de grote meerderheid die $1 per dag verdienen niet de economische groei kan managen.
Gelukkig bewijzen wij in nederland elke keer weer dat een democratisch process prima samen kan gaan met doortastende hoogwaardige besluitvorming.
Diezelfde dicatoriale overheid deelt overal trouwens smartcards uit voor rijbewijzen , healthcare , public transportation en met bv 2 miljoen in de de shanghai haven waardoor je veel overheidsdiensten veilig via het internet kunt uitvoeren.
En over 1 ding zijn alle chinezen het eens als ze zien dat wij een groep zijn met nederlanders en duitsers: Het duitse team is teleurstellend en nederland gaat winnen. Arie Haan is trainer van het chineese nationale team en erg populair ook al hebben ze nog niets gewonnen.
Tegen de tijd dat u dit hoort weet u of wij voetbal trainers nog als geloofwaardig exportproduct naar china kunnen blijven verkopen want veel meer dan dat en tourisme kan ik op termijn niet verzinnen.