Home Vincent's Column Muziek industrie kan de omzet weer verdubbelen dankzij internet

0 2779

Betaalt u nog voor muziek? Volgens de muziek industrie gaat het zo verschrikkelijk slecht de afgelopen jaren door het illigaal copieren via het internet. In 2002 ging het 10% naar beneden en vorig jaar 4%. Edoch, kijk nu, in Q1 ging het weer omhoog, met maar liefst 9%. Er zijn ook mensen die het de daling verklaren aan de veel te dure CD’s en het feit dat iedereen nu wel zijn CD verzameling heeft opgebouwd. Ook zijn er net zoveel onderzoeken te krijgen die vertellen dat door het internet mensen meer muziek kopen als het de klaagverhalen van de industrie. Volgens Jupiter verklaarde 59% dat ze via internet muziek vonden die ze niet op de radio hoorde en daarna gekocht hebben.

Aan de andere kant is het meest populaire muziek download programma Kazaa nu 320 miljoen keer gedownload, waarmee 14.000 songs per minuut worden geruild en verklaarde de muziek industrie alleen al in europa 3 miljard aan verkopen kwijt te raken, ongeveer 10% van het geheel. Onder scholieren kijken ze je meewarig aan als je vraagt of ze ooit nog een CD kopen. Is het illigaal consumeren van de muziek ooit nog uit te bannnen?

 

 Nu heeft Apple vorig jaar met Itunes aangetoond dat als je het makkelijk maakt je muziek kunt verkopen. Nu al zijn er 70 miljoen numers verkocht voor $1/stuk, komen daar bijna 3 miljoen per week bij en maakt Apple nu winst met de service. Ook de populaire I-pot waarmee je honderden uren muziek kunt meenemen is een gigantisch succes en zorgde voor een stijging van de aandelen koers. Maar de 100 miljoen aan muziek die Apple dit jaar gaat verkopen is minder dan 1% van het totaal dus het is een bescheiden begin.

 

Dit jaar is ook Europa aan de beurt. Op de eerste plaats met de vervolging van de muziek copieerders wat eerst in America is geprobeerd. Duizenden overtreders kregen daar processen aangespannen. Kazaa gebruik nam met 20% af dus dat krijgen we nu ook over ons heen. Maar ook de positieve kant, de legale muziek winkels komen hier heen. In de zomer gaat Sony beginnen in Duitsland, Frankrijk en Engeland met een online winkel, komt Itunes beschikbaar en komen er vele alternatieven in alle geuren en kleuren..

 

Er zijn een aantal dingen die hieraan meewerken. Allereerst de verspreiding van breedband. In America en Nederland hebben we nu 25% van de gezinnen aan het breedband. Iets minder dan de helft via de kabel en de rest via ADSL. In Taiwan heeft al 50% het en in Korea 80%. Interessant is dat 60% van de gezinnen met kinderen hebben het al. Verder moeten de rechten worden uitonderhandeld tussen de 5 grote studio’s die 95% van alle artiesten onder contract hebben en waar ook 90% van het geld achterblijft en de 450 onafhankelijke kleine muziek labels. Ten derde moet er makkelijk betaald worden en ten vierde moeten mensen wennen aan het idee voor muziek te betalen.

 

Zelf gebruik ik al  een half jaar het Rhapsody product. Ik kan onbeperkt legaal luisteren naar maar liefst 500.000  songs. Het geweldige is niet alleen dat alle muziek er met prima kwaliteit en zonder virussen of storingen te beluisteren is maar dat ook alle muziek zo lekker aan elkaar gekoppeld is. Als ik luister op Pink Floyd staan direct alle CD’s direct klaar, maar kan ik ook alle groepen zien die beinvloed zijn, of in dezelfde catagorie zitten als floyd en die muziek opzetten. Verder maak ik eenmalig playlisten, en als er maar een PC is met internet kan ik mijn muziek overal beluisteren. Het Internet is voor mij een gigantische jubox geworden die zo makkelijk te bedienen is dat het een genot is om hiervoor $10 per maand voor te betallen. Nou ik geef het toe, Frans Bauwer zit er nog niet in maar ik geniet er verder elke dag van. Via een draadloos zendertje van een paar tientjes zit het op mijn hifi installatie.

 

De muziek industrie in Nederland zet ongeveer 440 miljoen euro om , dat betekend ongeveer 2.5 euro per persoon per maand. Als de muziek industrie het spel nog een keer goed speelt kunnnen ze naast het geld voor de platen, de CD, de muziek DVD’s de omzet nog eens verdubbelen als ze 25% van de bevolking zo gek krijgen te doen wat ik met veel plezier al betaal. U moet nog even wachten maar dit Rhapsody komt dit jaar ook voor u beschikbaar…..

 

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel