Home Vincent's Column Mijn ervaringen met Office XP, een vreselijk security lek

0 2791

Ik ben nu een paar weken aan het werk met Microsoft Office XP. En dat was een plezierige ervaring, totdat ik me gisteren rot schrok

Allereerst de installatie, ik had een nieuwe PC en had Office XP binnen een half uur zonder problemen geïnstalleerd. Een vriend van mij deed het op een bestaande PC en had problemen met Outlook waarbij de verschillende talen versies die met elkaar gingen stoeien. Ik moest wel het pakket wel verplicht via Internet registeren bij Microsoft, als ik dat niet deed kan ik het maar 50 keer starten.

Als ik dat registeren overigens 3 maal doe omdat ik vaak mijn harde schijf noodgedwongen opnieuw inricht doet Office XP het niet meer en moet ik Microsoft aan de telefoon uitleggen wat ik nu weer fout gedaan heb. David Coursey, een bekende columnist van ZDNET werd op 30.000 voet hoogte gevraagd door Office XP om zich te identificeren en toen hij zijn orginele CD niet bij zich had in het vliegtuig stopte het pakket met werken.

Maar bij mij ging gelukkig alles ok. Ik vind het hele pakket wat lekkerder werken, meer hulp op de juiste plekken, Engelse en Nederlandse spellingchecker werkt prima! Dit vinden mensen die mijn kolom lezen op internet erg plezierig en ook de manier waarop de instellingen logisch zijn gekozen vind ik prettig. Het voelde voor mij prettig aan.

Bij het Email programma Outlook kun je op een logische makkelijk manier meerdere Internet accounts aanmaken en hoef je het programma dan niet elke keer opnieuw op te starten. Ik krijg hier en daar wat eigenaardige foutmeldingen waardoor ik vaak 2 maal hetzelfde moet aanclicken maar daar kom ik wel overeen. Het voelt ook wel snel aan, maar ik heb dan ook een nieuwe PC die 2 maal zo snel is.

In Word kun je perfect zien wie welke veranderingen in het document heeft aangebracht. Heel mooi gedaan en gewoon noodzakelijk voor teams die samen rapporten met elkaar maken, en wie doet dat niet?.

Echter gisteren las ik bij Planet Multimedia een bericht over een nieuw security lek in Office XP, ontdekt door de bekende hacker Georgi Guninski. Nu ben ik altijd verschrikkelijk slordig en ongeinteresseerd mbt veiligheidsproblemen. Ik vind de gebruikers vaak dom zoals met het “I love you virus”, je klikt niet zomaar op onbekende bestanden ook al komen ze van je beste vrienden? Dan vraag je om een gezellig Emailtje naar al je mensen in het adressenboek. Ik krijg er nu 10 per week.

Maar bij deze hack hoefde je alleen maar naar een website te gaan zoals www.guniski.com . Tot mijn verbazing zag ik opeens op die website allelei Email van mezelf, en deze website vertelde me dat het gewoon al mijn email kon lezen, deleten, verplaatsen en veranderen zonder dat ik IETS gedaan had.

En mijn Email is dus mijn leven. Alles staat in mijn Email en het idee dat iedereen met een website die een stukje geheime code erin stopt alles van me kan lezen en zelfs allerlei programma’s kon opstarten, zoals Format C: vind ik absoluut onacceptabel.

Wat blijkt echter toen ik de experts van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland dit vertelde? Ach zeiden ze, dit soort zaken kan al sinds outlook 98 of 2000. En er zijn nog veel meer van dit soort fouten en het is alleen maar een kwestie van tijd voordat de nieuwe virussen dit eens lekker gaan exploiteren.

Als u Microsoft Explorer gebruikt dan kunnen hackers de meest idiote dingen doen en als uw systeembeheerder aan de server kant niet erg voorzichtig en vooral georganiseerd is kan een hacker echt het hele systemen naar zijn hand zetten

Om dit te voorkomen moet je het zogenaamde Active-X en Javascript uitzetten, hoe u dat moet doen kunt u lezen op www.vincente.nl . Maar waarom moet ik dat in godsnaam weten denk ik dan? En hoeveel mensen gaan dit doen? 5% of minder? U heeft het nu gehoord en bent gewaarschuwd!

Kijk ook eens op http://antivirus.pagina.nl/

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel