Home Vincent's Column De derde weg, hoe krijgen we de laatste mijl naar mijn huis...

0 2492

De afgelopen weken hadden we het over de toekomst van internet connectivity. De achterkant van het internet wordt in de komende 5 jaar duizenden keren sneller. De kabel en adsl verbindingen zullen de oprit worden voor een groot aantal van de huishoudens. Kabel heeft beperkingen in snelheid, die wellicht in de toekomst weer overwonnen worden, en ADSL via de telefoonlijn is snel maar moeilijk te implementeren. In Amerika zijn er nu zo’n 4 miljoen mensen met breedband verbindingen thuis, volgend jaar 3 maal zo veel.

Er komt echter een derde manier aan. Draadloos. En dat ziet er goed uit. Flexibel, te implementeren in 24 uur zonder monteur, snelheden van 2 mbit om te beginnen, later naar 54mbit, genoeg voor geluid en video.

En dit gebeurd ook in de zogenaamde vrije band, je hoeft als provider geen miljarden te betalen voor licenties zoals met UMTS. Kijk bijvoorbeeld een naar BroadBand to Wireless. Deze startup is bezig om 20 steden aan te sluiten die in het tweede kwartaal klaar zijn. Je kunt dan 2 mbit verbinding krijgen voor $50 dollar en onbeperkt informatie krijgen.

Ook worden er deze week speciale frequenties geveild in Amerika speciaal voor het draadloze netwerk. De totale opbrengst voor 190 frequenties zal maximaal 25 miljard dollar bedragen, vele malen minder dan de UMTS frequenties. De snelheid zal hoger worden en de implementatie kosten minder hetgeen voor de gebruiker goed nieuws is en slecht voor de telecommunicatie bedrijven met licenties.

Volgend jaar worden ook hier de deze frequenties in nederland geveild of weggegeven. Momenteel zijn de meeste draadloze initiatieven nog binnen de bedrijven gericht en worden op grote schaal draadloze netwerken aangelegd, De eerste consumenten, zoals bv. ik en Ben Woldring van www.Bellen.com ,  implementeren het al in ons huis en vinden het geweldig. Lekker met je laptop rondlopen waar je maar wil met een supersnelle verbinding. Vliegvelden en hotels zijn de volgende stap waarna het nationale draadloze internet volgd.

NOG GEEN REACTIES

Reageer op dit artikel